W sezonie takie placki z cukinią i parmezanem przygotowuję dość często. To idealna przekąska lub propozycja na lekką kolacje! Najbardziej lubię je z sosem czosnkowym! Do takich placków można dodać np. suszone pomidory lub marchewkę. Skusicie się?
Składniki:
- 450 g cukinii (1 średnia cukinia)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- sól
- 1 jajko (małe)
- 3 łyżki tartego parmezanu
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy ją na sitko i posypujemy solą. Pozostawiamy na ok. 1 godzinę żeby odsączyć nadmiar płynów.
Po tym czasie przekładamy cukinie na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru wody, następnie przekładamy ją do miski, dodajemy jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i parmezan. Doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy z dwóch stron małe placuszki (ok. 1 łyżki na sztukę).
Po usmażeniu placki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy np. z kwaśna śmietaną.