Uwielbiam placki ziemniaczane z gulaszem! Pyszne, chrupiące placki i pyszny aromatyczny sosik.. Danie bardzo proste ale za to jakie smaczne.
Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko duże
- 1-2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki na gulasz:
- 600 g mięsa wieprzowego np. karkówka lub łopatka
- 3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1-2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej słodkiej papryki
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- ½ selera
- ok. 3 szklanek wody
- 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
Przygotowanie gulaszu:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jak cebula delikatnie się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso pokrojone w kostkę. Smażymy aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy kilka minut. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy/gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku wędzoną papryką solą i pieprzem. Posypujemy świeżym lubczykiem.
Przygotowanie placków:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Placki podajemy z gulaszem.
Shinobu
Written on 16 listopada 2015
Pięknie wygląda. Zawsze do placków ziemniaczanych robię typowy, zabielany gulasz. Muszę spróbować Twojego przepisu.
Marta
Written on 17 listopada 2015
Mam nadzieję, że będzie Ci smakował 🙂 Pozdrawiam