Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6693.900 - Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami
2
Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami
  • 6693.900 - Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami to danie, którym na pewno zaskoczysz gości. Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze lepiej smakuje! Soczysta polędwiczka otulona plasterkami boczku, a do tego krewetki ! Myślę, że nie musze zachęcać do spróbowania 🙂

6696.900 - Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

Składniki na polędwicę:

  • 120 g polędwicy wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 4 plasterki boczku
  • 1 łyżka oleju

 

Składniki na sos madera:

  • 1 szalotka
  • 150 ml wina Madera
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml bulion wołowego
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 100 g ryżu
  • 2 duże krewetki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 cebula czerwona

6690.900 - Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

Przygotowanie polędwicy:

Polędwicę oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości boczku. Każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Polędwiczki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

6667.900 - Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

Przygotowanie sosu madera:

Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.

 

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W miseczce mieszamy sos sojowy z sokiem z limonki. Krewetki myjemy i obieramy zastawiając ogonki i zanurzamy w sosie sojowym z limonką. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, następnie smażymy na patelni.

Cebule kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku (ok. 10 minut).

Na talerzach stawiamy ringi, na spód nakładamy ryż (zdejmujemy ringi), następnie polędwice w boczku i łódeczkę z czerwonej cebuli. Do środka cebuli wkładamy usmażoną krewetkę. Polewamy sosem madera.

6703.900 - Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

Komentarze

Pozostaw odpowiedź