Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami to danie, którym na pewno zaskoczysz gości. Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze lepiej smakuje! Soczysta polędwiczka otulona plasterkami boczku, a do tego krewetki ! Myślę, że nie musze zachęcać do spróbowania 🙂
Składniki na polędwicę:
- 120 g polędwicy wieprzowej
- sól
- pieprz
- 4 plasterki boczku
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos madera:
- 1 szalotka
- 150 ml wina Madera
- 1 łyżka masła
- 100 ml bulion wołowego
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 100 g ryżu
- 2 duże krewetki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 cebula czerwona
Przygotowanie polędwicy:
Polędwicę oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości boczku. Każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Polędwiczki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Przygotowanie sosu madera:
Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W miseczce mieszamy sos sojowy z sokiem z limonki. Krewetki myjemy i obieramy zastawiając ogonki i zanurzamy w sosie sojowym z limonką. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, następnie smażymy na patelni.
Cebule kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku (ok. 10 minut).
Na talerzach stawiamy ringi, na spód nakładamy ryż (zdejmujemy ringi), następnie polędwice w boczku i łódeczkę z czerwonej cebuli. Do środka cebuli wkładamy usmażoną krewetkę. Polewamy sosem madera.
karmel-itka
Written on 16 lutego 2015
podane jest nieziemsko! brawo 🙂
Marta
Written on 16 lutego 2015
Dziękuję, cieszę się, że się podoba 🙂