Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6647.900 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki
2
Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki
  • 6647.900 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki  to propozycja na bardzo ciekawy i szybki obiad. Soczysta, aromatyczna polędwica z kremowym puree i delikatnymi chipsami koniecznie musicie spróbować i dajcie znać jak Wam smakowało!

6653.900 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

Składniki na puree z selera:

  • ½ selera
  • 1-2 ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa

 

Składniki na chipsy z pietruszki:

  • 2 pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

 

Składniki na polędwiczkę:

  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

 

Składniki na sos madera:

  • 1 szalotka
  • 150 ml wina Madera
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml bulion wołowego
  • sól
  • pieprz

6627.900 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

Przygotowanie puree z selera:

Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy mlekiem. Dusimy ok. 25-30 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka i miksujemy selera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

6649.900 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

Przygotowanie polędwicy:

Polędwice myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sos sojowy i worcestershire oraz musztardę. Przygotowaną marynatą smarujemy polędwice i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie podsmażamy polędwice z obu stron na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut. Podpieczone polędwiczki wyjmujemy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed podaniem wstawiamy je ponownie do piekarnika na jakieś 3-5 minut.

 

Przygotowanie sosu madera:

Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.

6630.900 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

Przygotowanie chipsów z pietruszki:

Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem chipsy z pietruszki wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.

Polędwiczki wieprzowe kroimy w plasterki, podajemy na puree z selera z chipsami z pietruszki i sosem madera.

6644.900 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

 

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź