Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki to propozycja na bardzo ciekawy i szybki obiad. Soczysta, aromatyczna polędwica z kremowym puree i delikatnymi chipsami koniecznie musicie spróbować i dajcie znać jak Wam smakowało!
Składniki na puree z selera:
- ½ selera
- 1-2 ziemniaki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- sól
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
Składniki na chipsy z pietruszki:
- 2 pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Składniki na polędwiczkę:
- 200 g polędwicy wieprzowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
Składniki na sos madera:
- 1 szalotka
- 150 ml wina Madera
- 1 łyżka masła
- 100 ml bulion wołowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie puree z selera:
Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy mlekiem. Dusimy ok. 25-30 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka i miksujemy selera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie polędwicy:
Polędwice myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sos sojowy i worcestershire oraz musztardę. Przygotowaną marynatą smarujemy polędwice i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie podsmażamy polędwice z obu stron na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut. Podpieczone polędwiczki wyjmujemy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed podaniem wstawiamy je ponownie do piekarnika na jakieś 3-5 minut.
Przygotowanie sosu madera:
Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.
Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem chipsy z pietruszki wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.
Polędwiczki wieprzowe kroimy w plasterki, podajemy na puree z selera z chipsami z pietruszki i sosem madera.
Ania
Written on 11 maja 2015
Danie bardzo wykwintne, chipsy dodają uroku i smaku.
Marta
Written on 11 maja 2015
Dziękuję bardzo 🙂