Dziś znowu zapraszam na zdrowy i dietetyczny obiad. Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami. Duży, soczysty kawałek białego mięsa z dorsza, pyszne duszone warzywa z dodatkiem sosu sojowego i musztardy francuskiej i kiełki! Mmm.. pycha!
Składniki na polędwice z dorsza:
- 2 kawałki polędwicy z dorsza po 130 g każdy
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- ½ cytryny
- oliwa z oliwek
- kiełki cebuli (można użyć innych)
Składniki na duszone warzywa:
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ sztuki kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 biała część pora
- 1 marchewka
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka kaparów
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- 50 ml octu balsamicznego
Przygotowanie duszonych warzyw:
Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a z połowy bulwy usuwamy twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy i musztardę francuską, kapary i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie polędwicy z dorsza:
Polędwicę z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Rybę chowamy do lodówki na 15-20 minut.
Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę po 5-6 minut z każdej strony.
Na drugiej patelni redukujemy ocet balsamiczny do konsystencji syropu.
Na talerzu układamy nasze duszone warzywa. Na warzywach kładziemy usmażoną polędwicę z dorsza, na której układamy kiełki cebuli. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego i sosem z octu balsamicznego.