Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0709.900 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami
Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami
  • 0709.900 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

Dziś znowu zapraszam na zdrowy i dietetyczny obiad. Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami. Duży, soczysty kawałek białego mięsa z dorsza, pyszne duszone warzywa z dodatkiem sosu sojowego i musztardy francuskiej i kiełki! Mmm.. pycha!

0721.900 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

Składniki na polędwice z dorsza:

  • 2 kawałki polędwicy z dorsza po 130 g każdy
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony
  • ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • kiełki cebuli (można użyć innych)

 

Składniki na duszone warzywa:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ sztuki kopru włoskiego (fenkuł)
  • 1 biała część pora
  • 1 marchewka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • pieprz
  • sól

 

Dodatkowo:

  • 50 ml octu balsamicznego

0683.900 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

Przygotowanie duszonych warzyw:

Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a z połowy bulwy usuwamy twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy i musztardę francuską, kapary i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0676.900 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

Przygotowanie polędwicy z dorsza:

Polędwicę z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Rybę chowamy do lodówki na 15-20 minut.

Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę po 5-6 minut z każdej strony.

0726.900 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

Na drugiej patelni redukujemy ocet balsamiczny do konsystencji syropu.

Na talerzu układamy nasze duszone warzywa. Na warzywach kładziemy usmażoną polędwicę z dorsza, na której układamy kiełki cebuli. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego i sosem z octu balsamicznego.

0728.900 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

Pozostaw odpowiedź