Sezon grzybowy trwa więc dziś zapraszamy na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Uwielbiam to połączenie smaków. Aromatyczny, maślano śmietanowy sos z kurkami i delikatne mięsko. Wystarczy do tego odrobina kaszy i mamy pyszny i wykwintny obiad, który przygotujecie w kilka chwil.
Składniki na polędwiczki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos kurkowy:
- 250 g kurek
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 ml buliony warzywnego
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie polędwiczek wieprzowych:
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy z każdej strony aż mięso się ładnie zarumieni (po 3 minut z każdej strony). Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.
Przygotowanie sosu kurkowego:
Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Do grzybów dodajemy bulion i dusimy aż zredukujemy bulion o połowę. Na koniec wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut aż zgęstnieje. Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i dusimy ok. 7 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym podajemy z kaszą gryczaną.