Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6729.900 - Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka
Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka
  • 6729.900 - Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

Dziś prosto, klasycznie ale smacznie! Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka. Danie idealne dla wszystkich tych, którzy lubią dobrze zjeść ale niekoniecznie chcą spędzać długie godziny w kuchni!  Zamiast pieczarek można użyć dowolnych grzybów świeżych, mrożonych czy nawet suszonych!

6715.900 - Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

Składniki na polędwiczki:

  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

 

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 200 g pieczarek
  • 10 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 80 ml bulionu wołowego
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na chipsy z ziemniaka:

  • 2-3 spore ziemniaki
  • sól
  • olej do smażenia

6752.900 - Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

Przygotowanie polędwiczek:

Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na patelni. Na niewielkiej ilości oleju z każdej strony aż się ładnie zarumienią. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.

 

Przygotowanie sosu pieczarkowego:

Pieczarki myjemy i oczyszczamy, szalotki obieramy. Jeśli pieczarki i szalotki są duże kroimy je na pół i delikatnie szklimy na patelni z dodatkiem masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz bulion i dusimy aż bulion zredukuje się o połowę. Na koniec wlewamy śmietankę i sos sojowy, gotujemy aż sos zgęstnieje. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i dusimy ok. 5 minut.

6745.900 - Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

Przygotowanie chipsów z ziemniaka:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny). Plasterki ziemniaków przekładamy na sito i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta (musimy pozbyć się nadmiaru skrobi). Wypłukane ziemniaki pozostawiamy na sicie. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki ziemniaków na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy.

Polędwiczki wieprzowe podajemy z sosem z pieczarek i chipsami z ziemniaka.

6729.900 - Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

 

 

 

Pozostaw odpowiedź