Dziś prosto, klasycznie ale smacznie! Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka. Danie idealne dla wszystkich tych, którzy lubią dobrze zjeść ale niekoniecznie chcą spędzać długie godziny w kuchni! Zamiast pieczarek można użyć dowolnych grzybów świeżych, mrożonych czy nawet suszonych!
Składniki na polędwiczki:
- 200 g polędwicy wieprzowej
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
- 200 g pieczarek
- 10 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 80 ml bulionu wołowego
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Składniki na chipsy z ziemniaka:
- 2-3 spore ziemniaki
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie polędwiczek:
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na patelni. Na niewielkiej ilości oleju z każdej strony aż się ładnie zarumienią. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, szalotki obieramy. Jeśli pieczarki i szalotki są duże kroimy je na pół i delikatnie szklimy na patelni z dodatkiem masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz bulion i dusimy aż bulion zredukuje się o połowę. Na koniec wlewamy śmietankę i sos sojowy, gotujemy aż sos zgęstnieje. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i dusimy ok. 5 minut.
Przygotowanie chipsów z ziemniaka:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny). Plasterki ziemniaków przekładamy na sito i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta (musimy pozbyć się nadmiaru skrobi). Wypłukane ziemniaki pozostawiamy na sicie. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki ziemniaków na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy.
Polędwiczki wieprzowe podajemy z sosem z pieczarek i chipsami z ziemniaka.