Dziś mam dla Was przepis na kurczaka w niebanalnym wykonaniu. Polędwiczki z kurczaka w cieście piwnym to pomysł na szybki i prosty obiad, który zachwyci Was smakiem. Delikatne i soczyste kawałki mięsa otulone chrupiącym ciastem – musicie spróbować.
Składniki do przygotowania mięsa:
- 1 kg polędwiczek z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
Składniki na ciasto piwne:
- 1 duże jajko
- 200-220 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml zimnego piwa
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
Przygotowanie polędwiczek:
Mięso z kurczaka posypujemy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Skrapiamy olejem i dokładnie nacieramy mięso przyprawami. Odstawiamy na jakieś 30 minut. Po tym czasie obtaczamy kawałki kurczaka w mące.
Przygotowanie ciasta piwnego:
Do miski dodajemy jajko oraz zimne piwo i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Stopniowo dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wędzoną papryką i mieszamy aż otrzymamy gęste ciasto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Polędwiczki z kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż ciasto będzie złociste. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Polędwiczki z kurczaka w cieście piwnym podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Fryzjer
Written on 22 września 2022
Po prostu rewelacja:)