Niecałe 30 minut! Tyle potrzeba czasu aby przygotować i upiec te przepyszne, proste ciasteczka z borówkami. Mięciutkie, delikatne i po brzegi wypełnione owocami. Idealne, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego!
Składniki:
- 200 g cukru
- 1 duże jajko
- 100 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 60 ml mleka 3,2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta sody
- 1 szczypta soli
- 490 g mąki tortowej
- 150 g borówek
Przygotowanie:
Cukier ucieramy ze skórką z otartej cytryny i jajkiem. Stopniowo dodajemy olej i mleko. Miksujemy na gładkie ciasto. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Mąkę dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Delikatnie mieszamy łyżką, tak aby ciasto pokryło owoce.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm i wykrawamy okrągłe ciastka. Ciastka przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia
Smacznego!
Wypieki Beaty
Written on 13 lipca 2018
Też jakiś czas temu robiłam ciasteczka z borówkami – dzieci je uwielbiają 🙂