Uwielbiam ryby, są nie tylko bardzo zdrowe ale i smaczne. Pstrąg faszerowany szpinakiem to ciekawy pomysł na szybki i lekki obiad. Pyszna pieczona ryba, wypełniona aromatycznym szpinakiem z suszonymi pomidorami, czosnkiem i serem feta. Mmm… coś pysznego!
Składniki na szpinak:
- 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach
- 1-2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów
- 100 g sera feta
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oliwy (można użyć oliwy z suszonych pomidorów)
Składniki na rybę:
- 2 pstrągi patroszone
- ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie szpinaku:
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ryby:
Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ cytryny, solimy i pieprzymy. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Na 30 minut wstawiamy do lodówki. Po tym czasie do środka każdej ryby wkładamy przygotowany wcześniej szpinak.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. 2 kawałki foli aluminiowej smarujemy olejem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.
Tak przygotowane pstrągi podałam z pozostałym szpinakiem.