Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0602.900 - Pstrąg faszerowany szpinakiem
Pstrąg faszerowany szpinakiem
  • 0602.900 - Pstrąg faszerowany szpinakiem

Uwielbiam ryby, są nie tylko bardzo zdrowe ale i smaczne. Pstrąg faszerowany szpinakiem to ciekawy pomysł na szybki i lekki obiad. Pyszna pieczona ryba, wypełniona aromatycznym szpinakiem z suszonymi pomidorami, czosnkiem i serem feta. Mmm… coś pysznego!

Pstrąg faszerowany szpinakiem

Składniki na szpinak:

  • 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 100 g sera feta
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy (można użyć oliwy z suszonych pomidorów)

 

Składniki na rybę:

  • 2 pstrągi patroszone
  • ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Pstrąg faszerowany szpinakiem

Przygotowanie szpinaku:

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pstrąg faszerowany szpinakiem

Przygotowanie ryby:

Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ cytryny, solimy i pieprzymy. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Na 30 minut wstawiamy do lodówki. Po tym czasie do środka każdej ryby wkładamy przygotowany wcześniej szpinak.

Pstrąg faszerowany szpinakiem

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. 2 kawałki foli aluminiowej smarujemy olejem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.

Tak przygotowane pstrągi podałam z pozostałym szpinakiem.

Pstrąg faszerowany szpinakiem

Pozostaw odpowiedź