Dania przygotowuję zawsze ze starannością i dbałością o najmniejszy szczegół. Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo. Dla mnie i moich bliskich nie tylko smak jest ważny ale również to, jak i na czym podane jest danie. Jesteśmy wzrokowcami i w pierwszej kolejności jemy oczami. Jeśli również gotując uwielbiacie dbać o każdy szczegół koniecznie skorzystajcie z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar. Wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE. Święta tuż tuż może warto zrobić prezent komuś bliskiemu? A tymczasem zapraszam na zdrowego i obłędnego w smaku pstrąga łososiowego z sosem maślano szafranowym. Delikatna, rozpływająca się w ustach ryba w połączeniu z aksamitnym sosem zachwyci każdego smakiem!
Składniki na rybę:
- 400 g filet z pstrąga łososiowego
- sok z ½ cytryny
- sól
- biały pieprz
Składnik na sos maślano szafranowy:
- 200 g ziemniaków
- 0,12 g szafranu
- 300 ml mleka
- 80 g masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 50 g brukselki
- 6-8 rzodkiewek
- 1 łyżka masła
- 2 garście roszponki
- kiełki do dekoracji
Przygotowanie ryby:
Filet z pstrąga łososiowego płuczemy, oczyszczamy i kroimy na 4 kawałki (każdy po 100 g). Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i chowamy od lodówki na 45 minut.
Przygotowanie sosu:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Zalewamy 250 ml mlekiem, dodajemy szafran i 50 g masła. Gotujemy do miękkości. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Filety z pstrąga przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut.
Ziemniaki miksujemy na gładką masę, dodajemy do nich pozostałe 50 ml mleka i 30 g masła i zagotowujemy. Mieszamy aż otrzymamy jednolity sos (gdyby sos był zbyt gęsty można dodać więcej mleka). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brukselkę blanszujemy ok. 2 minut we wrzącej wodzie. Następnie delikatnie zdejmujemy z niej pojedyncze liście. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i kilka chwil przesmażamy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki.
Na talerzach układamy roszponkę, na którą kładziemy upieczoną rybę. Całość polewamy sosem i dekorujemy kiełkami, rzodkiewką i liskami brukselki.
Smacznego!
Mylifemystyle
Written on 14 listopada 2016
łosoś- moja miłość, a jeszcze nie jadłam go w takim wydaniu. Wygląda bardzo kusząco. Nie jestem mistrzem kulinarnym i trochę obawiam się czy poradzę sobie z tym sosem, ale na pewno spróbuję. Dzięki za przepis! 😉
Kuchnia Marty
Written on 14 listopada 2016
Jestem pewna, że sobie poradzisz bo to danie jest dość proste. Pozdrawiam