Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0721.900 - Pstrąg pieczony z tymiankiem
Pstrąg pieczony z tymiankiem
  • 0721.900 - Pstrąg pieczony z tymiankiem

Dziś zapraszam na rybkę! Pstrąg pieczony z tymiankiem z dodatkiem masełka czosnkowego i limonki rozpływa się w ustach. Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu zachwyca smakiem i wyglądem!

Podane z frytkami z marchwi i brokułem tworzy bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek.

Pstrąg pieczony z tymiankiem

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 1 limonka
  • świeży tymianek
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
  • 1 cebula
  • sól

 

Składniki na frytki z marchwi:

  • 4-5 długie, w miarę równe marchewki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista

 Pstrąg pieczony z tymiankiem

Dodatkowo:

  • cytryna
  • 1 brokuł
  • folia aluminiowa
  • masło

 

Przygotowanie frytek z marchwi:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy na sitku.

Pstrąg pieczony z tymiankiem

Przygotowanie ryby:

Cebulę i pół limonki kroimy w plasterki.

Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ limonki i solimy. Masło mieszamy z czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Do środka władamy kilka gałązek świeżego tymianku, po 2 plasterki limonki i cebuli. Na ryby kładziemy resztę cebuli i na 30 minut wstawiamy do lodówki.

Pstrąg pieczony z tymiankiem

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

2 kawałki foli aluminiowej smarujemy masłem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.

Pstrągi podałam z frytkami z marchwi, brokułem i kawałkami cytryny.

Pstrąg pieczony z tymiankiem

Pozostaw odpowiedź