Dziś zapraszam na rybkę! Pstrąg pieczony z tymiankiem z dodatkiem masełka czosnkowego i limonki rozpływa się w ustach. Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu zachwyca smakiem i wyglądem!
Podane z frytkami z marchwi i brokułem tworzy bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek.
Składniki:
- 2 pstrągi patroszone
- 1 limonka
- świeży tymianek
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
- 1 cebula
- sól
Składniki na frytki z marchwi:
- 4-5 długie, w miarę równe marchewki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
Dodatkowo:
- cytryna
- 1 brokuł
- folia aluminiowa
- masło
Przygotowanie frytek z marchwi:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.
Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy na sitku.
Przygotowanie ryby:
Cebulę i pół limonki kroimy w plasterki.
Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ limonki i solimy. Masło mieszamy z czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Do środka władamy kilka gałązek świeżego tymianku, po 2 plasterki limonki i cebuli. Na ryby kładziemy resztę cebuli i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
2 kawałki foli aluminiowej smarujemy masłem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.
Pstrągi podałam z frytkami z marchwi, brokułem i kawałkami cytryny.