Był już przepis na „szarpaną” wieprzowinę, dziś przyszła pora na pulled chicken! Mięciutkie, soczyste kawałki kurczaka, które rozpływają się w ustach i delikatny pomidorowy sos – rewelacja! Taki kurczaczek jest pyszny i dietetyczny.
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1-2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 ½ kg piersi z kurczaka
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojone pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki oprócz kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Mięso z kurczaka oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do pomidorowego sosu, tak aby sos zakrywał mięso.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 5-6 godzin.
Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na jakieś 30 minut.
Pierś z kurczaka dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwóch widelców.
Taki kurczak pieczony w niskiej temperaturze rewelacyjnie smakuje jako dodatek do kanapek czy tostów lub jako danie obiadowe!