Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6076.900 - Pulled pork
Pulled pork
  • 6076.900 - Pulled pork

Dziś zapraszam na „wyczesaną” wieprzowinę, czyli pulled pork! Obłędne w smaku mięso, które rozpływa się w ustach. Wiem.. wiem.. przerażający jest ten czas pieczenia ale gwarantuję Wam, że dla tego smaku i aromatu warto.

Pulled pork

Składniki na marynatę:

  • 110 g brązowego cukru
  • 40 ml sosu Worcestershire
  • 30 ml sosu sojowego
  • 25 ml octu winnego czerwonego
  • ½ szklanki pikantnego ketchupu
  • 30 ml sosu chili
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 6 wędzonych śliwek
  • pieprz mielony

 

Składniki na solankę:

  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżki brązowego cukry
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 4 łyżki marynaty (przepis powyżej)
  • 1 ½ kg łopatki wieprzowej

 

Pulled pork

Przygotowanie marynaty:

Cukier ucieramy z sosem Worcestershire, sosem sojowym, sosem chili, octem winnym, ketchupem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną cebule, wędzone śliwki i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

 

Przygotowanie solanki:

W garnku podgrzewamy wodę z solą i cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i 4 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty, mieszamy. Odstawiamy aż solanka będzie zimna.

Łopatkę wieprzową płuczemy i oczyszczamy. Ważne aby mięso było dobrej jakości – polecam mięso ze świń rasy puławskiej. Mięso zanurzamy w solance (musi być całkowicie przykryte) i odstawiamy na minimum 8 godzin. Ja mięso moczę w ciągu dnia, a piekę w nocy 🙂

Pulled pork

Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i je osuszamy. Dokładnie nacieramy łopatkę wieprzową przygotowaną wcześniej marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-110 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 9 godzin. Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę zwiększamy do 140 i pieczemy jeszcze 1 godzinę. W tym czasie należy przewrócić mięso przynajmniej raz na druga stronę.

Pulled pork

Po upieczeniu ponownie przykrywamy nasz pulled pork i odstawiamy na jakieś 30-40 minut.

Pieczeń dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwój widelców.

Pulled pork najlepiej smakuje ze świeżą bułką. Ja dodatkowo dodałam podsmażoną cebulkę i ogórki kiszone.

Pulled pork

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź