Nie macie pomysłu na obiad? Przygotujcie delikatne pulpeciki w białym sosie z koperkiem. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub makaronu. Takie pulpeciki zasmakują każdemu i przygotujecie je w 30 minut.
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego użyłam wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 400 ml buliony warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 1 pęczek posiekanego koperku
Przygotowanie pulpetów:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Do rondelka lub wysokiej patelni wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy pulpety, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Mąkę rozpuszczamy w śmietance połączonej z jedną chochelką wywaru, w której gotujemy pulpety. Mieszaninę wlewamy do pulpetów, delikatnie mieszamy i gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy posiekany koperek. Mieszamy.
Pulpeciki w białym sosie podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Joanna
Written on 8 sierpnia 2020
Nieziemskie pulpety! Zrobiłam wg przepisu, jednak podwoiłam ilość sosu. Napewno jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni. Dziękuję!