Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pulpeciki w białym sosie
1
Pulpeciki w białym sosie
  • Pulpeciki w białym sosie

Nie macie pomysłu na obiad? Przygotujcie delikatne pulpeciki w białym sosie z koperkiem. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub makaronu. Takie pulpeciki zasmakują każdemu i przygotujecie je w 30 minut.

7262 - Pulpeciki w białym sosie

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego użyłam wołowo-wieprzowego
  • 1  duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 400 ml buliony warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2  łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 ml  śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek posiekanego koperku
7229 - Pulpeciki w białym sosie

Przygotowanie pulpetów:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Do rondelka lub wysokiej patelni wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy pulpety, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

7234 - Pulpeciki w białym sosie

Mąkę rozpuszczamy w śmietance połączonej z jedną chochelką wywaru, w której gotujemy pulpety. Mieszaninę wlewamy do pulpetów, delikatnie mieszamy i gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy posiekany koperek. Mieszamy.

Pulpeciki w białym sosie podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

7258 - Pulpeciki w białym sosie
7261 - Pulpeciki w białym sosie

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Joanna

    Written on 8 sierpnia 2020

    Nieziemskie pulpety! Zrobiłam wg przepisu, jednak podwoiłam ilość sosu. Napewno jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni. Dziękuję!

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź