Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2205.900 - Pulpeciki w sosie grzybowym
Pulpeciki w sosie grzybowym
  • 2205.900 - Pulpeciki w sosie grzybowym

Pyszne, delikatne pulpeciki w sosie grzybowym to propozycja na szybki i lekki obiad dla całej rodziny. Takie pulpeciki z aromatycznym sosem najlepiej smakują z dowolnym rodzajem kaszy! Polecam!

Pulpeciki w sosie grzybowym

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2-3 cebule
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia

 Pulpeciki w sosie grzybowym

Składniki na sos:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie całe
  • 400 ml bulionu grzybowego
  • 25 g grzybów suszonych
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

 

Pulpeciki w sosie grzybowym

Przygotowanie sosu:

Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa podsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy bulionem grzybowym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wypłukane, suszone grzyby. Sos doprowadzamy do wrzenia.

Pulpeciki w sosie grzybowym

Przygotowanie klopsików:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Klopsiki ostrożnie wrzucamy do sosu i dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 45-50 minut.
Klopsiki podajemy z kaszą.

Pulpeciki w sosie grzybowym

Pulpeciki w sosie grzybowym

Pozostaw odpowiedź