Pyszne, delikatne pulpeciki w sosie grzybowym to propozycja na szybki i lekki obiad dla całej rodziny. Takie pulpeciki z aromatycznym sosem najlepiej smakują z dowolnym rodzajem kaszy! Polecam!
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2-3 cebule
- 1 duże jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
Składniki na sos:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera korzeniowego
- 2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie całe
- 400 ml bulionu grzybowego
- 25 g grzybów suszonych
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa podsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy bulionem grzybowym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wypłukane, suszone grzyby. Sos doprowadzamy do wrzenia.
Przygotowanie klopsików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Klopsiki ostrożnie wrzucamy do sosu i dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 45-50 minut.
Klopsiki podajemy z kaszą.