Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
  • Racuchy drożdżowe z rabarbarem

Racuchy drożdżowe z rabarbarem kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci! Puszyste, delikatne ciasto skrywające kawałki lekko kwaśnego rabarbaru najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub obiad na słodko!

Racuchy drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

  • 10 g drożdży instant
  • 260 g mąki pszennej typ 550
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Racuchy drożdżowe z rabarbarem

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, żółtko i jajko. Zalewamy ciepłym lekiem i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie do ciasta dodajemy pokrojony w plasterki rabarbar. Delikatnie mieszamy.

Racuchy drożdżowe z rabarbarem

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, łyżką nakładamy małe racuchy i smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika na złoty kolor.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Racuchy drożdżowe z rabarbarem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź