Racuchy drożdżowe z rabarbarem kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci! Puszyste, delikatne ciasto skrywające kawałki lekko kwaśnego rabarbaru najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub obiad na słodko!

Składniki:
- 10 g drożdży instant
- 260 g mąki pszennej typ 550
- 230 ml ciepłego mleka
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, żółtko i jajko. Zalewamy ciepłym lekiem i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie do ciasta dodajemy pokrojony w plasterki rabarbar. Delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, łyżką nakładamy małe racuchy i smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
