W lasach i na straganach pojawiły się już kurki. Uwielbiam te grzyby i już nie mogłam się doczekać pierwszych zbiorów. Tym razem postanowiłam przygotować Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek. Danie niezwykle proste jednak bardzo pyszne i niesamowicie aromatyczne. Koniecznie je przygotujcie!
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos kurkowy:
- 250 g świeżych kurek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 150 ml bulionu grzybowego
Składniki na farsz:
- 2-3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 50-60 g sera feta
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu z kurek:
Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę i suszone pomidory drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle i oliwie, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż część płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i sos sojowy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły.
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu. Gdy cebule lekko się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut i dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy przez około 10 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
Na jednym z nich układamy w odstępach ok. 5 cm łyżką farsz. Ciasto wkoło farszu smarujemy zwilżonym w wodzie pędzelkiem, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy wokół nadzienia i wycinamy przy użyciu noża, radełka lub wykrawaczki kształt ravioli (okrąg lub kwadrat).
Ravioli wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momenty wypłynięcia (czas gotowania zależy od wielkości pierożków). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Ravioli przed podaniem polewamy sosem grzybowym,
Smacznego!