Dziś zapraszam na proste ale naprawdę smaczne danie! Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem bo o nim myślę zachwyca nie tylko kolorem ale i smakiem. Jest lekkie, delikatne ale jednocześnie kremowe! Uwielbiam risotto!
Składniki:
- 400 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
- 2 cebule
- 500 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości (można użyć też filetów z kurczaka)
- 2 marchewki
- ¾ szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż warzywa i mięsa będą miękkie. Do mięsa i warzyw dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową warzywną lub drobiową).
Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Jak już wlejemy ostatnią porcję buliony dodajemy do naszego risotto zielony groszek i gotujemy ok. 5 minut.
W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy natkę pietruszki, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.
Podajemy ciepłe!
Iga z Dietmap
Written on 8 kwietnia 2016
Musi być obłędnie pyszne! Miałam już swój epizod z risotto, nie zbyt udany… ale mam nadzieje, że twój (wyjątkowo dokładny!) przepis zmieni moje umiejętności! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 8 kwietnia 2016
Iga, trzymam kciuki i daj znać jak wyjdzie 🙂 Pozdrawiam
eltomasino
Written on 17 grudnia 2016
robiłem jest super 10/10
Kuchnia Marty
Written on 17 grudnia 2016
🙂 strasznie się cieszę!
Magdalenka
Written on 6 marca 2019
Witaj. Robiąc risotto wracam tylko do tego, Twojego przepisu. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej Pychotka! Pozdrawiam serdecznie.
Kuchnia Marty
Written on 9 marca 2019
Bardzo się cieszę 🙂
Beata
Written on 17 czerwca 2020
A czy można użyć groszku z puszki?
Kuchnia Marty
Written on 17 czerwca 2020
Oczywiście, tylko proszę dodać go na samym końcu (ostatnie minuty)
Pozdrawiam
Paulina Kupczak
Written on 20 sierpnia 2020
Nie podała Pani w przepisie kiedy dodać groszek mrożony. Razem z marchewką?
Kuchnia Marty
Written on 21 sierpnia 2020
Witam, Pani Paulino jest podane w przepisie cyt. Jak już wlejemy ostatnią porcję buliony dodajemy do naszego risotto zielony groszek i gotujemy ok. 5 minut.
Pozdrawiam