Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8627.900 - Risotto z kurkami i rozmarynem
2
Risotto z kurkami i rozmarynem
  • 8627.900 - Risotto z kurkami i rozmarynem

Sezon na kurki się rozpoczyna więc nie mogłam się powstrzymać i musiałam przygotować risotto z kurkami i rozmarynem. Dzięki kurkom risotto jest nie tylko aksamitne ale również niezwykle aromatyczne i esencjonalne. No i to połączenie kolorów – pycha!

8636.900 - Risotto z kurkami i rozmarynem

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g świeżych kurek
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 500-600 ml bulionu grzybowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 35 g parmezanu

8547.900 - Risotto z kurkami i rozmarynem

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojone w ćwiartki lub całe kurki (grzyby wcześniej należy oczyścić) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut po czym dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści do grzybów wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową grzybową).

8596.900 - Risotto z kurkami i rozmarynem

Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy świeży rozmaryn i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mieszamy nasze risotto i zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął resztę płynów.

Przed podaniem posypujemy płatkami parmezanu.

8628.900 - Risotto z kurkami i rozmarynem

8614.900 - Risotto z kurkami i rozmarynem

8639.900 - Risotto z kurkami i rozmarynem

Komentarze

Pozostaw odpowiedź