Sezon na kurki się rozpoczyna więc nie mogłam się powstrzymać i musiałam przygotować risotto z kurkami i rozmarynem. Dzięki kurkom risotto jest nie tylko aksamitne ale również niezwykle aromatyczne i esencjonalne. No i to połączenie kolorów – pycha!
Składniki:
- 200 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g świeżych kurek
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 500-600 ml bulionu grzybowego
- 1-2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 35 g parmezanu
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojone w ćwiartki lub całe kurki (grzyby wcześniej należy oczyścić) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut po czym dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści do grzybów wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową grzybową).
Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy świeży rozmaryn i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy nasze risotto i zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął resztę płynów.
Przed podaniem posypujemy płatkami parmezanu.
Ile
Written on 27 sierpnia 2015
Wszystko to, co lubię w jednym daniu! Umami całą gębą. 😉
Marta
Written on 27 sierpnia 2015
🙂 ja też uwielbiam..