Risotto z kurkami i serem pleśniowym to wyrafinowane, ale proste i łatwe w przygotowaniu danie. Ostatnio w lesie pojawiły się grzyby więc to idealna okazja żeby je przygotować! Risotto wymaga ciągłego mieszania, więc dobrze jest zaprosić przyjaciół na wspólne gotowanie. Oprócz pysznego jedzenia możemy się również dobrze bawić i zacieśniać więzy – najlepiej przy lampce wina Panul.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki oleju
- 350 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 350 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
- 250 ml białego wina Panul Chardonnay
- 800 ml bulionu warzywnego, gorącego
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 125 g sera gorgonzoli lub innego miękkiego sera pleśniowego, pokrojonego w kostkę
- 150 g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojone w ćwiartki lub całe kurki (grzyby wcześniej należy oczyścić) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut po czym dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści do grzybów wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion.
Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy śmietankę, szpinak oraz pokruszony ser i dokładnie mieszamy.
Podgrzewamy kilka minut od czasu do czasu mieszając aż ser się rozpuści.
Podajemy z lampką wina Panul!
Smacznego!
Maciej
Written on 5 października 2021
Smakowicie wygląda to Risotto, ale muszę również pochwalić zdjęcia. Na pewno zachęcają, żeby samemu spróbować zrobić.
Krzyjahu
Written on 5 października 2021
To risotto świetnie wygląda 🙂