Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Roladki śląskie z mięsa mielonego
7
Roladki śląskie z mięsa mielonego
  • Roladki śląskie z mięsa mielonego

Roladki śląskie z mięsa mielonego to pyszna alternatywa dla klasycznego kotleta mielonego. Roladki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W połączeniu z niezwykle aromatycznym farszem i sosem tworzą idealny obiad dla całej rodziny.

0114 - Roladki śląskie z mięsa mielonego

Składniki na roladki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 cebule
  • ok. 100 g boczku surowego wędzonego
  • 2 ogórki kiszone

Składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka – korzeń
  • kawałek selera – korzeń
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • mąka do obtaczania roladek
  • olej do smażenia roladek
0123 - Roladki śląskie z mięsa mielonego

Przygotowanie roladek śląskich:

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ogórki, paprykę i boczek kroimy w słupki. Cebule w pióra.

Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na środku każdej rolady układamy po kilka kawałków papryki, ogórka, boczku i cebuli. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podsmażone rolady śląskie z mięsa mielonego przekładamy do naczynia żaroodpornego.

0106 - Roladki śląskie z mięsa mielonego

Przygotowanie sosu:

Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebule kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został z roladek – można dodać dodatkowo łyżkę oleju. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy kilka chwil i zalewamy wodą. Dodajemy pokruszone, suszone grzyby. Sos dusimy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja taki sos często miksuje – żeby był gładki. Sosem zalewamy roladki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Roladki zapiekamy przez ok. 1 ½ – 2 godzin.

Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

0099 - Roladki śląskie z mięsa mielonego

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź