Roladki śląskie z mięsa mielonego to pyszna alternatywa dla klasycznego kotleta mielonego. Roladki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W połączeniu z niezwykle aromatycznym farszem i sosem tworzą idealny obiad dla całej rodziny.
Składniki na roladki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- 1 czerwona papryka
- 1-2 cebule
- ok. 100 g boczku surowego wędzonego
- 2 ogórki kiszone
Składniki na sos:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka – korzeń
- kawałek selera – korzeń
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- opcjonalnie kilka suszonych grzybów
- 1 łyżka oleju
- 2-3 szklanki wody
Dodatkowo:
- mąka do obtaczania roladek
- olej do smażenia roladek
Przygotowanie roladek śląskich:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ogórki, paprykę i boczek kroimy w słupki. Cebule w pióra.
Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na środku każdej rolady układamy po kilka kawałków papryki, ogórka, boczku i cebuli. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podsmażone rolady śląskie z mięsa mielonego przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebule kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został z roladek – można dodać dodatkowo łyżkę oleju. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy kilka chwil i zalewamy wodą. Dodajemy pokruszone, suszone grzyby. Sos dusimy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja taki sos często miksuje – żeby był gładki. Sosem zalewamy roladki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Roladki zapiekamy przez ok. 1 ½ – 2 godzin.
Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Karmel-itka
Written on 4 października 2019
Znakomity przepis! nie pomyślałabym, że można zrobić roladki z mielonego mięsa 🙂
Miki piki
Written on 4 listopada 2019
Roladki genialne. Na stałe zagościły w naszym menu. Podobnie jak kilka innych potraw ze strony
Kuchnia Marty
Written on 5 listopada 2019
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Monika
Written on 19 listopada 2019
Zrobione dzisiaj na obiad, przepyszne. Zagoszczą u nas na stałe.
Kuchnia Marty
Written on 21 listopada 2019
Bardzo się cieszę 🙂
Amelia
Written on 8 kwietnia 2021
A czy takie roladki można podać jako pierwsze danie na przyjęciu komunijnym?
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Osobiście chętnie bym zjadła 🙂