Dziś zapraszam na pomysł na soczystą pierś z kurczaka, a dokładniej na roladki z kurczaka z mozzarellą w szynce parmeńskiej i pomidorach. Uwielbiam mięso w otoczce z szynki parmeńskiej, jest zawsze soczyste i pięknie się prezentuje. Dodatkowo smak podkręca aromatyczny pomidorowy sos. Po prostu pycha!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 kulki mozzarelli
- ok. 16 plasterków szynki parmeńskiej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
Dodatkowo:
- 1 kalafior
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w słupki o szerokości takiej jak plasterki szynki (z jednego fileta powinno wyjść ok. 7-8 kawałków). Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Mozzarellę kroimy w plasterki. Na każdy kawałek kurczaka kładziemy plasterek sera i owijamy w szynkę. Roladkę można spiąć wykałaczką lub przewiązać sznureczkiem.
Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, następnie układamy pomidorki koktajlowe i fileciki z kurczaka. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopnie na ok. 45-60 minut. Pieczemy pod przykryciem, pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie by szynka ładnie się zarumieniła.
W międzyczasie gotujemy kalafiora.
Roladki z kurczaka z mozzarellą w szynce parmeńskiej i pomidorach podajemy z kalafiorem.
Ola
Written on 3 marca 2018
Pięknie wygląda, eleganckie i łatwe danie. Właśnie szykuję. jestem pewna że będzie smaczne.
Kuchnia Marty
Written on 6 marca 2018
mam nadzieję, że smakowały roladki 😛
Heri Styluwa
Written on 20 maja 2019
mój idol zrobił to też zrobie nawet jesli nie dobre
Kuchnia Marty
Written on 20 maja 2019
Mam nadzieję, że będą smakować! My je uwielbiamy <3