Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3753.900 - Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii
Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii
  • 3753.900 - Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii

Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii to pomysł na ciekawy i dietetyczny obiad. Grillowane roladki nadziewane pasta z oliwek z dodatkiem świeżego tymianku smakują wybornie! Do tego ryż z kurkumą zapieczony w cukinii.. Mniam, palce lizać!

Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii

Składniki na roladki:

  • 2 filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 12 gałązek świeżego tymianku

 

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki tymianku otartego
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

 

Składniki na pastę z oliwek:

  • 85 g zielonych oliwek
  • 65 g czarnych oliwek
  • 120 g karczochów serca
  • 15 g kaparów
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na ryż z kurkumą:

  • 100 g ryżu (woreczek)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • sól

 

Dodatkowo:

  • 1-2 cukinie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

Przygotowanie marynaty:

W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę aż się połączą. Filety z kurczaka płuczemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty na jakaś godzinę.

 

Przygotowanie pasty z oliwek:

Oliwki, karczochy i kapary płuczemy. Umieszczamy w misie robota, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i miksujemy na jednolita masę (ja lubię jak tapenada nie jest zbyt mocno zmiksowana). Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.

Pastę, która zostanie możemy wykorzystać jako smarowidło do kanapek lub sos do makaronów.

 Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii

Przygotowanie roladek z kurczaka:

Zamarynowane filety kroimy i paski (z jednego fileta powinno wyjść 6 pasków). Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Każdy pasek mięsa smarujemy pasta z oliwek i na środek kładziemy gałązkę świeżego tymianku. Zwijamy jak roladkę. Roladki można przewiązać sznureczkiem lub nadziać na patyczki do szaszłyków.

Grillujemy ok. 35-45 minut.

Roladki można też upiec w piekarniku. Należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. godziny.

Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii

Przygotowanie ryżu z kurkumą:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowany ryż, kurkumę i świeży tymianek. Przesmażamy kilka minut, mieszając żeby składniki się połączyły.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Cukinie myjemy. Przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki z cukinii smarujemy niewielką ilością oliwy, solimy i pieprzymy. Do środka nakładamy ryż i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii

Podajemy z roladkami z kurczaka.

Ja dodatkowo podałam z plasterkami grillowanej cukinii.

Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii

Pozostaw odpowiedź