Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii to pomysł na ciekawy i dietetyczny obiad. Grillowane roladki nadziewane pasta z oliwek z dodatkiem świeżego tymianku smakują wybornie! Do tego ryż z kurkumą zapieczony w cukinii.. Mniam, palce lizać!
Składniki na roladki:
- 2 filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- 12 gałązek świeżego tymianku
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki tymianku otartego
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Składniki na pastę z oliwek:
- 85 g zielonych oliwek
- 65 g czarnych oliwek
- 120 g karczochów serca
- 15 g kaparów
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Składniki na ryż z kurkumą:
- 100 g ryżu (woreczek)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- sól
Dodatkowo:
- 1-2 cukinie
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie marynaty:
W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę aż się połączą. Filety z kurczaka płuczemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty na jakaś godzinę.
Przygotowanie pasty z oliwek:
Oliwki, karczochy i kapary płuczemy. Umieszczamy w misie robota, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i miksujemy na jednolita masę (ja lubię jak tapenada nie jest zbyt mocno zmiksowana). Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Pastę, która zostanie możemy wykorzystać jako smarowidło do kanapek lub sos do makaronów.
Przygotowanie roladek z kurczaka:
Zamarynowane filety kroimy i paski (z jednego fileta powinno wyjść 6 pasków). Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Każdy pasek mięsa smarujemy pasta z oliwek i na środek kładziemy gałązkę świeżego tymianku. Zwijamy jak roladkę. Roladki można przewiązać sznureczkiem lub nadziać na patyczki do szaszłyków.
Grillujemy ok. 35-45 minut.
Roladki można też upiec w piekarniku. Należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. godziny.
Przygotowanie ryżu z kurkumą:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowany ryż, kurkumę i świeży tymianek. Przesmażamy kilka minut, mieszając żeby składniki się połączyły.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Cukinie myjemy. Przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki z cukinii smarujemy niewielką ilością oliwy, solimy i pieprzymy. Do środka nakładamy ryż i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Podajemy z roladkami z kurczaka.
Ja dodatkowo podałam z plasterkami grillowanej cukinii.