Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1031.900 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki
Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki
  • 1031.900 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Mięso mielone nie musi się nam kojarzyć tylko z kotletami czy pulpetami. Dziś zapraszam na rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki. Pyszne i soczyste roladki nadziewane kolorowymi paprykami w połączeniu z zapiekanymi brukselkami i prażonymi orzechami tworzą danie, które warto spróbować.

1050.900 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Składniki na roladki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka/kajzerka
  • woda/mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżka kaszy manna
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 2 papryki kolorowe
  • 1 łyżka masła
  • 120 g wędzonego boczku w plasterkach
  • tłuszcz do formy

 

Składniki na zapiekane brukselki:

  • 500 g brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 15-20 g orzechów włoskich
  • 2-3 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie roladek:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.

1005.900 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na mięso kładziemy po kilka słupków papryki. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady owijamy plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.

1009.900 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Przygotowanie zapiekanych brukselek:

Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.

1021.900 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Na patelni prażymy orzechy włoskie, dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Orzechy łączymy z brukselką i mieszamy wszystko razem.

1015.900 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.

1034.900 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Pozostaw odpowiedź