Mięso mielone nie musi się nam kojarzyć tylko z kotletami czy pulpetami. Dziś zapraszam na rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki. Pyszne i soczyste roladki nadziewane kolorowymi paprykami w połączeniu z zapiekanymi brukselkami i prażonymi orzechami tworzą danie, które warto spróbować.
Składniki na roladki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka/kajzerka
- woda/mleko do namoczenia bułki
- 1 łyżka kaszy manna
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- 2 papryki kolorowe
- 1 łyżka masła
- 120 g wędzonego boczku w plasterkach
- tłuszcz do formy
Składniki na zapiekane brukselki:
- 500 g brukselki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 15-20 g orzechów włoskich
- 2-3 suszone pomidory
- sól
- pieprz
Przygotowanie roladek:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na mięso kładziemy po kilka słupków papryki. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady owijamy plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.
Przygotowanie zapiekanych brukselek:
Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
Na patelni prażymy orzechy włoskie, dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Orzechy łączymy z brukselką i mieszamy wszystko razem.
Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.