Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem to pomysł na przepyszny obiad. Jeśli znudziły się Wam już klasyczne kotlety mielone to gwarantuję, że takie roladki podbiją Wasze podniebienie. Delikatne mięso i aromatyczny sos idealnie pasują zarówno do ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu.
Składniki na rolady:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 150-200 g startego żółtego sera, mozzarelli lub cheddar
- majeranek suszony
Składniki na sos:
- 500 ml buliony warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- podsmażone pieczarki, które zostały z roladek (patrz wyżej)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
Dodatkowo:
- mąka do obtaczania roladek
- olej do smażenia roladek
Przygotowanie roladek
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cebule kroimy w kostkę, a oczyszczone pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy aż nadmiar płynu odparuje, a pieczarki się zarumienią. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pieczarki studzimy.
Porcje mięsa rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Każdą roladkę posypujemy startym serem, a na środku każdej nakładamy ok. 2 łyżek podsmażonych pieczarek (pozostałe pieczarki wykorzystamy do sosu!). Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podsmażone rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie sosu:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa, dodajemy trochę soli i pieprzu. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy podsmażone pieczarki, wlewamy bulion i dusimy sos kilka minut. Sosem zalewamy roladki i wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso zapiekamy pod przykryciem przez ok. 1 ½-2 godzin. Na koniec dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i zapiekamy jeszcze kilka minut.
Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Apartamentydomlux
Written on 29 lipca 2021
Wygląda smakowicie. Chyba wykorzystam ten przepis na niedzielny obiad. Zawsze to coś nowego.
DomologiaStosowana.PL
Written on 13 sierpnia 2021
Ależ to wygląda!! Genialne!! 🙂 Z chęcią przygotuję na niedzielny obiad!
LanaDelRey.PL
Written on 17 sierpnia 2021
Nigdy nie jadłam rolad z mięsa mielonego, a te wyglądają bardzo apetycznie!!! Koniecznie muszę je przygotować!
Kuchnia Marty
Written on 19 sierpnia 2021
My uwielbiamy!
Natalia
Written on 26 stycznia 2023
Przepis wygląda na prawdę bardzo dobrze, mam pytanie jedynie dotyczące kaszy manny, ma być ona ugotowana czy surowa?
Kuchnia Marty
Written on 26 stycznia 2023
Kasza surowa!