Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem
4
Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem
  • Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem

Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem to pomysł na przepyszny obiad. Jeśli znudziły się Wam już klasyczne kotlety mielone to gwarantuję, że takie roladki podbiją Wasze podniebienie. Delikatne mięso i aromatyczny sos idealnie pasują zarówno do ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu.

4103.900 - Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem

Składniki na rolady:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 150-200 g startego żółtego sera, mozzarelli lub cheddar
  • majeranek suszony

Składniki na sos:

  • 500 ml buliony warzywnego
  • 100 ml  śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • podsmażone pieczarki, które zostały z roladek (patrz wyżej)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera

Dodatkowo:

  • mąka do obtaczania roladek
  • olej do smażenia roladek

4100.900 - Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem

Przygotowanie roladek

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cebule kroimy w kostkę, a oczyszczone pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy aż nadmiar płynu odparuje, a pieczarki się zarumienią. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pieczarki studzimy.

Porcje mięsa rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Każdą roladkę posypujemy startym serem, a na środku każdej nakładamy ok. 2 łyżek podsmażonych pieczarek (pozostałe pieczarki wykorzystamy do sosu!). Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podsmażone rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4112.900 - Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem

Przygotowanie sosu:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa, dodajemy trochę soli i pieprzu. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy podsmażone pieczarki, wlewamy bulion i dusimy sos kilka minut. Sosem zalewamy roladki i wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso zapiekamy pod przykryciem przez ok. 1 ½-2 godzin. Na koniec dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i zapiekamy jeszcze kilka minut.

Rolady z mięsa mielonego z pieczarkami i serem podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź