Właściwości drożdży były już szeroko rozpowszechniane w starożytnym Egipcie. Jak wiadomo drożdże są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają się przez pączkowanie.
HISTORIA DROŻDŻY
Jak wspomniałam historia drożdży sięga aż starożytnego Egipty. Jedne legendy głoszą, że pierwsze drożdże, a dokładnie rozczyn postał na skutek wylania Nilu, który zalał sporą część mąki przechowywanej w magazynach. Panujące w Egipcie warunki atmosferyczne sprawiły, że powstała mieszanina stała się pożywką dla kultur bakteryjnych występujących w powietrzu. Zauważono, że rozmnażające się bakterie spowodowały zwiększanie się objętości powstałej mieszaniny. Aby zalana mąka się nie zmarnowała postanowiono wymieszać ja ze świeżą mąką. Tak oto zupełnie przypadkowo odkryto fermentację naturalną. Okazało się, że chleb upieczony na bazie drożdży naturalnych był dużo bardziej smaczny do tego pieczonego do owego momentu.
Inna historia zaś głosi, że to egipska niewolnica zapomniała o przygotowanej wcześniej mieszaninie do upieczenia placków. Pozostawiona na słońcu „papka” zaczęła fermentować. Niewolnica się przestraszyła, że zostanie ukarana za marnotrawstwo i upiekła z tego ciasta placek, który niespodziewanie urósł. I tak o to wynaleziono zakwas.
ZASTOSOWANIE DROŻDŻY
Drożdże to jednokomórkowe grzyby stosowane głównie w branży spożywczej i farmaceutycznej. Drożdże można podzielić na piekarnicze/piekarskie, piwne, winne, kumysowe i kefirowe. Najczęściej świeże drożdże miesza się z ciepłym płynem, cukrem i mąka tworząc tzw. zaczyn (rozczyn), który odstawia się w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Właśnie wtedy rozpoczyna się proces fermentacji alkoholowej. Wydzielany jest alkohol i dwutlenek węgla, które są odpowiedzialne za rozpulchnienie ciasta i jego wyrośnięcie.
Najczęściej drożdże stosujemy do produkcji i wypieków różnego rodzaju ciast i pieczywa. Jednak nie tylko przemysł spożywczy czy alkoholowy chętnie po nie sięga. Drożdże są skarbnica cennych substancji i bardzo korzystnie wpływających na nasz organizm. Mają zbawienny wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie.
WŁAŚCIWOŚCI DROŻDŻY
Drożdże zawierają wiele witamin, przede wszystkim z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego przebiegu podstawowych procesów zachodzących w naszym organizmie. Doskonale poprawiają przemianę materii i są zalecane w przypadku osłabienia organizmu, a także zmniejszenia jego odporności na wszelkie infekcje. Dodatkowo drożdże zawierają naprawę dużo składników mineralnych, których często brakuje w naszej codziennej diecie. Są źródłem selenu, wapnia, żelaza czy fosforu. Drożdże również dostarczają nam dużo litu, który korzystanie wpływa na równowagę psychiczną i zapobiega chorobom układu krążenia.
ŚWIEŻE CZY INSTANT?
Jeśli chodzi o drożdże piekarskie to najczęściej używamy albo drożdży świeżych albo instant. Przy wyborze kierujemy się wygodą. Jednak należy pamiętać, że do niektórych wypieków niezbędne jest użycie drożdży świeżych.
Jeśli wybierzemy drożdże świeże musimy pamiętać, że najpierw trzeba przygotować rozczyn. Ważne aby przed zakupieniem drożdży upewnić się czy są one świeże. Jeśli zauważymy na nich biały nalot, lub drożdże będą przesuszone, zrezygnujmy z zakupu.
Z drożdży instant nie musimy przygotowywać rozczynu. Po prostu dodajemy drożdże do mąki i innych suchych składników i na koniec dodajemy do nich wodę lub mleko.
Na koniec warto jeszcze dodać, że drożdże instant nie nadają się do wszystkich wypieków. Przeznaczone są do wypieków lekkich i nietłustych, których zawartość cukru nie przekracza 5%.
Jeśli chcemy przygotować jakieś ciężkie ciasto, np. z dużą ilością bakalii koniecznie sięgnijmy do drożdże świeże.
Poniżej przedstawię kilka przepisów z wykorzystaniem drożdży. Zapraszam!
1. Bagietki
Przepis znajdziesz TUTAJ
2. Mini croissanty
Przepis znajdziesz TUTAJ
3. Bułeczki preclowe
Przepis znajdziesz TUTAJ
4. Bułki śniadaniowe
Przepis znajdziesz TUTAJ
5. Drożdżówki z serem i kruszonką
Przepis znajdziesz TUTAJ
6. Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym
Przepis znajdziesz TUTAJ