Róże karnawałowe to przepyszna i chrupiąca przekąska, do przygotowania której potrzebujemy tylko 3 składników! Jeśli szukacie prostego, szybkiego i efektownego przepisu na Tłusty Czwartek to polecam Wam właśnie takie róże.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i jajka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół – jedną część cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, a druga owijamy folią i odkładamy. Przy użyciu lejka lub szklanki wycinamy krążki – na jedną różę będą potrzebne 3 krążki. Każdy z krążków nacinamy 8 razy (po przeciwnej stronie nożem, nie docinając do środka. Krążki składamy po 3, po środku mocno naciskamy palcem, by się skleiły.
Róże kładziemy na gorący tłuszcz – możemy przy pomocy drewnianego patyczka potrzymać je kilka sekund wtedy ładnie się zamkną. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zofia G
Written on 12 lutego 2021
Wygląda bardzo smakowicie. Dla mnie to taki smak dzieciństwa, bo babcia robiła zawsze podobne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 18 lutego 2021
Dziękuje bardzo! Również pozdrawiam
ARSS
Written on 1 marca 2021
Fajny przepis, bardzo szybki, a efekt końcowy to palce lizać. Bardzo dziękuję.
Ala
Written on 12 kwietnia 2021
Bardzo efektownie się prezentują! Wprawdzie już dawno po karnawale, ale postanowiłam wykorzystać przepis. Lubię zaskakiwać moją rodzinę nowymi deserami, więc często korzystam z nowych przepisów. Inspiracji szukam w internecie i tak trafiłam na Twojego bloga. Ich dużą zaletą jest to, że składniki do przygotowania każdy ma w swoim domu 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Bardzo się cieszę!
JustynaO
Written on 16 sierpnia 2021
Super przepis! Na pewno go wykorzystam, bo ostatnio miałam remont kuchni i jestem głodna gotowania. Kupiłam kuchenkę wolnostojącą, okap, piekarnik… Teraz nic tylko gotować! Pozdrawiam i dziękuję za Twój przepis!
MartynaJ
Written on 28 grudnia 2021
To danie wygląda tak dobrze, że chyba mając je przed sobą na talerzu byłoby mi szkoda je jeść. Jeśli ktoś używa stwierdzenia, że je się także oczami to tutaj jest to w stu procentach pokazane. Pozdrawiam!
ela
Written on 6 maja 2022
pychotka 🙂
katalogi avon
Written on 11 listopada 2022
Rewelacyjne pyszności 🙂 Sama własnie się zastanawiam czy jutro czegoś nie upiec dobrego z Twoich przepisów w końcu mam urodziny <3