Róże karnawałowe to przepyszna i chrupiąca przekąska, do przygotowania której potrzebujemy tylko 3 składników! Jeśli szukacie prostego, szybkiego i efektownego przepisu na Tłusty Czwartek to polecam Wam właśnie takie róże.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i jajka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół – jedną część cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, a druga owijamy folią i odkładamy. Przy użyciu lejka lub szklanki wycinamy krążki – na jedną różę będą potrzebne 3 krążki. Każdy z krążków nacinamy 8 razy (po przeciwnej stronie nożem, nie docinając do środka. Krążki składamy po 3, po środku mocno naciskamy palcem, by się skleiły.
Róże kładziemy na gorący tłuszcz – możemy przy pomocy drewnianego patyczka potrzymać je kilka sekund wtedy ładnie się zamkną. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zofia G
Written on 12 lutego 2021
Wygląda bardzo smakowicie. Dla mnie to taki smak dzieciństwa, bo babcia robiła zawsze podobne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 18 lutego 2021
Dziękuje bardzo! Również pozdrawiam