Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Róże karnawałowe
8
Róże karnawałowe
  • Róże karnawałowe

Róże karnawałowe to przepyszna i chrupiąca przekąska, do przygotowania której potrzebujemy tylko 3 składników! Jeśli szukacie prostego, szybkiego i efektownego przepisu na Tłusty Czwartek to polecam Wam właśnie takie róże.

3644.900 - Róże karnawałowe

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • olej do głębokiego smażenia

3635.900 - Róże karnawałowe

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i jajka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut żeby odpoczęło.

Po tym czasie dzielimy ciasto na pół – jedną część cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, a druga owijamy folią i odkładamy. Przy użyciu lejka lub szklanki wycinamy krążki – na jedną różę będą potrzebne 3 krążki. Każdy z krążków nacinamy 8 razy (po przeciwnej stronie nożem, nie docinając do środka. Krążki składamy po 3, po środku mocno naciskamy palcem, by się skleiły.

Róże kładziemy na gorący tłuszcz – możemy przy pomocy drewnianego patyczka potrzymać je kilka sekund wtedy ładnie się zamkną. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

3636.900 - Róże karnawałowe

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Zofia G

    Written on 12 lutego 2021

    Wygląda bardzo smakowicie. Dla mnie to taki smak dzieciństwa, bo babcia robiła zawsze podobne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  • Ala

    Written on 12 kwietnia 2021

    Bardzo efektownie się prezentują! Wprawdzie już dawno po karnawale, ale postanowiłam wykorzystać przepis. Lubię zaskakiwać moją rodzinę nowymi deserami, więc często korzystam z nowych przepisów. Inspiracji szukam w internecie i tak trafiłam na Twojego bloga. Ich dużą zaletą jest to, że składniki do przygotowania każdy ma w swoim domu 🙂

    Odpowiedz
  • JustynaO

    Written on 16 sierpnia 2021

    Super przepis! Na pewno go wykorzystam, bo ostatnio miałam remont kuchni i jestem głodna gotowania. Kupiłam kuchenkę wolnostojącą, okap, piekarnik… Teraz nic tylko gotować! Pozdrawiam i dziękuję za Twój przepis!

    Odpowiedz
  • MartynaJ

    Written on 28 grudnia 2021

    To danie wygląda tak dobrze, że chyba mając je przed sobą na talerzu byłoby mi szkoda je jeść. Jeśli ktoś używa stwierdzenia, że je się także oczami to tutaj jest to w stu procentach pokazane. Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź