W wielu domach ryba po grecku jest jedną z wigilijnych potraw. W moim rodzinnym domu była przygotowywana jako zwykłe danie obiadowe, ewentualnie przystawka. W chwili obecnej mój mąż nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez mojej ryby po grecku, dlatego dołączyła do listy potraw, które w święta goszczą na naszym stole.
Składniki na warzywa:
- 2 kg papryki czerwonej
- 1 kg marchwi
- 1 ½ kg cebuli
- 2-3 pietruszki
- kawałek selera (korzeń)
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- cukier
- koncentrat pomidorowy
- cytryna
- 2-3 łyżki oleju
Składniki na rybę:
- 2 – 2 ½ kg filetów z ryby (mintaj, dorsz) ja użyłam mrożonej polędwicy z dorsza
- mąka do obtoczenia
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie warzyw:
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju, papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i smażymy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i papryki razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut aż nadmiar wody odparuje.
Przygotowanie ryby:
Jeśli mamy mrożone ryby najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażarki żeby zdążyły się rozmrozić. Filety posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące – ja kroję rybę na mniejsze kawałki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do zrumienienia panierki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ja rybę po grecku układam zawsze warstwami tzn. na spód naczynia np. żaroodpornego kładę cienką warstwę warzyw, na to układam usmażone filety i znowu warstwę warzyw itd. Na górze mają być warzywa.
Rybę po grecku można podawać na ciepło lub na zimno udekorowaną plasterkami cytryny i świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień!