Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ryba po grecku
Ryba po grecku
  • Ryba po grecku

W wielu domach ryba po grecku jest jedną z wigilijnych potraw. W moim rodzinnym domu była przygotowywana jako zwykłe danie obiadowe, ewentualnie przystawka. W chwili obecnej mój mąż nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez mojej ryby po grecku, dlatego dołączyła do listy potraw, które w święta goszczą na naszym stole.

3944 - Ryba po grecku

Składniki na warzywa:

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchwi
  • 1 ½ kg cebuli
  • 2-3 pietruszki
  • kawałek selera (korzeń)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koncentrat pomidorowy
  • cytryna
  • 2-3 łyżki oleju

 

Składniki na rybę:

  • 2 – 2 ½ kg filetów z ryby (mintaj, dorsz) ja użyłam mrożonej polędwicy z dorsza
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej

3930 - Ryba po grecku

Przygotowanie warzyw:

Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju, papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i smażymy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i papryki razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut aż nadmiar wody odparuje.

Przygotowanie ryby:

Jeśli mamy mrożone ryby najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażarki żeby zdążyły się rozmrozić. Filety posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące – ja kroję rybę na mniejsze kawałki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do zrumienienia panierki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Ja rybę po grecku układam zawsze warstwami tzn. na spód naczynia np. żaroodpornego kładę cienką warstwę warzyw, na to układam usmażone filety i znowu warstwę warzyw itd. Na górze mają być warzywa.

Rybę po grecku można podawać na ciepło lub na zimno udekorowaną plasterkami cytryny i świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień!

3948 - Ryba po grecku

 

Pozostaw odpowiedź