Ryż zapiekany z pulpecikami w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które koniecznie musicie przygotować! Szybkie, proste i przepyszne.
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2-3 cebule
- 1 duże jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 200 g ryżu basmati
- 200 g mozzarelli
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy suszone zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos miksujemy.
Przygotowanie pulpecików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Ryż podgotowujemy (gotujemy połowę czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ryż dodajemy do sosu z pulpecikami i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Po wierzchu posypujemy startą na tarce mozzarellą. Zapiekamy przez 20-25 minut aż ser się lekko zarumieni.
Smacznego!
tropic-importer.pl
Written on 15 marca 2017
Uwielbiam takie zapiekanki mięsne. Z chęcią wypróbuję ten przepis.
Kuchnia Marty
Written on 16 marca 2017
zachęcam! Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
eStilex
Written on 15 marca 2017
Pysznie wygląda ! No to już wiem co będę gotować na sobotę 🙂
p.s. przeczytałam pół opisu i się zaczęłam zastanawiać gdzie w tym wszystkim ryż 😉 Ale się znalazł 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 marca 2017
Polecam! Danie mimo iż proste jest baaardzo smaczne!
Lorisvuu
Written on 16 marca 2017
mniam…. ulubione i bardzo częste danie mojej mamy. Uwielbiam ryż, a jeszcze w takiej formie to już całkiem!
ps. świetny Twój blog parę fajnych przepisów już trafiło do mojego notatniczka 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 marca 2017
Cieszę się, że udało się wybrać kilka przepisów – mam nadzieję, że będą smakować
Ania
Written on 23 marca 2017
Również od jakiegoś czasu przepadam za mięsnymi zapiekankami. Z kilku powodów. Pierwszy to łatwość przygotowania. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby coś takiego ugotować ( szczególnie jeśli mamy przed sobą przepis, który pokieruje nas od początku do konca). Drugi powód to czas. Nie trzeba stać przy garach , wiekszość czasu taka zapiekanka po prostu podpieka się w piekarniku.
Sam przepis prezentuje się bardzo apetycznie, tak więc na pewno spróbuję go przygotować 🙂
GoldDerma
Written on 5 kwietnia 2017
Zdjęcie sera prosto z pieca zawsze zrobi dobre wrażenie. Pycha.
Marto, czy ryż zamiennie z makaronem dałby podobny efekt?
Kuchnia Marty
Written on 5 kwietnia 2017
Oczywiście! Można zamiast ryżu dodać makaron 🙂
toska
Written on 24 kwietnia 2017
Mój mąz uwielbia taki obiad
Michał
Written on 26 kwietnia 2017
Świetny obiadek. Do prac ogrodniczych w sam raz – banda pracowników najedzona. 🙂
Kuchnia Marty
Written on 26 kwietnia 2017
Bardzo się cieszę!
Paulina
Written on 4 czerwca 2019
Witam czy zamiast kaszy manny mogę dodać bułkę?
Kuchnia Marty
Written on 5 czerwca 2019
Paulino, oczywiście można zastąpić kasze, bułką ale wtedy konsystencja pulpecików się zmieni. Z kaszą są bardzo delikatne 🙂