Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2996.900 - RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL
RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL
  • 2996.900 - RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

Rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Olej rzepakowy jest niekiedy nazywany „oliwką północy” i posiada dużo więcej wartości odżywczych od tak bardzo docenianej przez wszystkich oliwy z oliwek.

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

Rzepak w naszym klimacie uprawiany jest w celu produkcji olejów i pasz. Przepięknie kwitnie na żółto na przełomie kwietnia i maja, jednak nasiona, z których tłoczy się olej są koloru czarnego.

Niestety nadal panuje niesłuszna opinia, że olej rzepakowy zawiera szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Przez lata proces produkcji tego oleju zupełnie się zmienił (obecnie uprawiane są wyłącznie odmiany bezerukowe) i dziś możemy się cieszyć nie tylko lepszym smakiem ale i nieocenionymi wartościami odżywczymi.

Do wyprodukowania litra oleju potrzebujemy ok. 3 kg tej rośliny.

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

CO WYRÓŻNIA OLEJ RZEPAKOWY SPOŚRÓD INNYCH TŁUSZCZÓW?

Olej rzepakowy w porównaniu z innymi olejami zawiera niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 7 %), które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Dodatkowo posiada jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3 (kwas alfa-linolenowy). Olej rzepakowy zawiera także stosunkowo wysoki poziom witaminy E, K i karotenoidów, prekursorów witaminy A. Jest on także bogatym źródłem steroli roślinnych pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Zawiera polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

OLEJ RZEPOAKOWY WARTOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE

Olej z rzepaku jest bogaty w fosfor, potas i żelazo. Jest również źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – E i K i karotenoidów, prekursorów witaminy A. Witamina E zwana także „witaminą młodości” posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, pozytywnie wpływa na układ krążenia, oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej i mięśni szkieletowych. Jak powszechnie wiadomo witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, poprawia stan skóry oraz błon śluzowych. Warto także wspomnieć o występowaniu w znacznych ilościach stanoli roślinnych, które ograniczają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Ze względu na korzystny skład kwasów tłuszczowych i witamin, pozytywnie wpływających na stan naszego zdrowia, olej rzepakowy powinniśmy często używać w naszej diecie. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy (omega-6) i linolenowy (omega-3). Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry.

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA CIEPŁO CZY ZIMNO?

Na rynku mamy szeroki wybór olejów tłoczonych na ciepło i na zimno. Warto wiedzieć, że oleje tłoczone na ciepło w trakcie procesu produkcyjnego są dodatkowo rafinowane czyli oczyszczane. Przy wyborze oleju należy na to zwracać uwagę i zapamiętać, że oleje tłoczone na zimno powinniśmy stosować tylko na zimno, do sałatek, sosów itp. Natomiast oleje tłoczone na ciepło można używać do smażenia, gotowania czy pieczenia, jak również na zimno do sosów i sałatek.
Nie jesteśmy w stanie uniknąć tłuszczów w codziennej diecie. Wybierajmy zatem te, które posiadają wysoką wartość odżywczą. Olej rzepakowy nie tylko dostarcza nam „dobrych” kalorii, ale ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

Na koniec chcę jeszcze dodać, że z kwiatów rzepaku otrzymujemy miód. Miód rzepakowy, jest miodem wiosennym, bardzo popularnym. W zapachu przypomina woń kwiatów rzepaku, smak natomiast jest łagodny, lekko mdły z wyczuwalną nutką goryczy. Ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych miód rzepakowy idealnie radzi sobie ze zmęczeniem, stymuluje nasz układ odporności oraz wzmacnia nasze serce.

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź