Zastanawiałam się co by tu zrobić w sobotnie popołudnie do kawy i tak oto mamy sakiewki z ciasta filo z ricottą i śliwkami. Mmm.. pyszne!!! Szybki i ciekawy deser, który najbardziej mi smakuje na ciepło 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta filo (moje miało 7 arkuszy ciasta)
- 250 g sera ricotta
- 1 jajko – oddzielnie białko i żółtko
- 18 śliwek węgierek
- 3-4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
Żółtko, ser ricotta i 3 łyżeczki cukru wanilinowego połączyć tak, aby powstała jednolita masa. Śliwki umyć, wyjąć pestki i zasypać cukrem trzcinowym.
Ciasto filo rozłożyć (wszystkie arkusze jeden na drugim) i pokroić na równe kwadraty (ja zrobiłam 12 kwadratów – mogą być większe). Masło rozpuścić i za pomocą pędzelka posmarować każdy kwadrat. Na środek każdej sakiewki nałożyć ser (ok. 2 łyżek) i położyć po 3 połówki śliwek, złożyć jak kopertę (rogami do środka) i posmarować białkiem.
Gotowe sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, posypujemy cukrem i pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut, aż będą rumiane.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem 😀