Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Sakiewki z ciasta filo z ricottą i śliwkami
Sakiewki z ciasta filo z ricottą i śliwkami
  • Sakiewki z ciasta filo z ricottą i śliwkami

Zastanawiałam się co by tu zrobić w sobotnie popołudnie do kawy i tak oto mamy sakiewki z ciasta filo z ricottą i śliwkami. Mmm.. pyszne!!!  Szybki i ciekawy deser, który najbardziej mi smakuje na ciepło 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta filo (moje miało 7 arkuszy ciasta)
  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko – oddzielnie białko i żółtko
  • 18 śliwek węgierek
  • 3-4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Sakiewki z ciasta filo z ricottą i śliwkami - śliwki

Żółtko, ser ricotta i 3 łyżeczki cukru wanilinowego połączyć tak, aby powstała jednolita masa. Śliwki umyć, wyjąć pestki i zasypać cukrem trzcinowym.

Ciasto filo rozłożyć (wszystkie arkusze jeden na drugim) i pokroić na równe kwadraty (ja zrobiłam 12 kwadratów – mogą być większe). Masło rozpuścić i za pomocą pędzelka posmarować każdy kwadrat. Na środek każdej sakiewki  nałożyć ser (ok. 2 łyżek) i położyć po 3 połówki śliwek, złożyć jak kopertę (rogami do środka) i posmarować białkiem.

Gotowe sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, posypujemy cukrem i pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut, aż będą rumiane.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem 😀

Sakiewki z ciasta filo z ricottą i śliwkami                

 

 

 

Pozostaw odpowiedź