Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem
Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem
  • Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem

Dziś mam dla Was przepis na Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem. Klasyczny smak oscypka i żurawiny podkręciłam wędzonym boczkiem, a całość zamknęłam w kruchym cieście francuskim. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie!

9568 - Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem
Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 12 łyżeczek konfitury/dżemu z żurawiny
  • 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach
  • 130-150 g osypka
  • 1 rozmącone jajko
9576 - Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem

9687 - Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty ( mnie wyszło 12 sztuk). Na środku każdego kwadratu nakładamy po 1 łyżeczce żurawiny. Oscypek kroimy w plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plasterek dzielimy na pół i owijamy plasterkiem boczku. Ser układamy na żurawinie. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym.

Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto się zarumieni, a ser rozpuści.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

9719 - Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź