Dziś mam dla Was przepis na Sakiewki z ciasta francuskiego z oscypkiem i boczkiem. Klasyczny smak oscypka i żurawiny podkręciłam wędzonym boczkiem, a całość zamknęłam w kruchym cieście francuskim. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 12 łyżeczek konfitury/dżemu z żurawiny
- 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach
- 130-150 g osypka
- 1 rozmącone jajko
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty ( mnie wyszło 12 sztuk). Na środku każdego kwadratu nakładamy po 1 łyżeczce żurawiny. Oscypek kroimy w plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plasterek dzielimy na pół i owijamy plasterkiem boczku. Ser układamy na żurawinie. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym.
Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto się zarumieni, a ser rozpuści.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!