Smakowite, proste w wykonaniu i bardzo efektowe sakiewki z ciasta francuskiego z aromatycznym farszem z sera pleśniowego, gruszki i orzechów włoskich są idealną propozycją na ciepłą przekąskę. Idealne na drugie śniadanie jako dodatek do ulubionej sałatki.
- ciasto francuskie
- 100 g sera pleśniowego (użyłam Lazur błękitny)
- 1 gruszka
- 25 g wyłuskanych orzechów włoskich
- jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
Ciastko francuskie rozłożyć i pokroić na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm (rozmiar może być dowolny). Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera pleśniowego, kilka orzechów i gruszkę. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym.
Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli zostały nam orzechy można nimi udekorować sakiewki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.
Przemysław Babaczyk via Facebook
Written on 2 września 2014
Wygladaja zacnie 🙂
Rafał Babaczyk via Facebook
Written on 2 września 2014
No to wpadnij się przkonać osobiście.