Dziś wspólnie ze sklepem Kuchnie Świata zapraszam Was na przepyszną sałatkę grecką z Dolmadakia. Sałatkę grecką pewnie każdy z Was zna, jednak ja wzbogaciłam jej smak pysznymi greckimi gołąbkami o nietuzinkowym i orzeźwiającym smaku. Dolmadakia do liście winogron faszerowane ryżem z przyprawami. Takie gołąbki oraz przepyszne oliwki możecie bez problemu kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Polecam!
Składniki na sałatkę:
- ½ główki sałaty lodowej (ewentualnie jakiś gotowy mix sałat)
- 150 g małych pomidorków koktajlowych
- ½ długiego zielonego ogórka
- opcjonalnie ½ papryki (czerwona lub żółta)
- ½ czerwonej cebuli
- 150 g dobrych oliwek ja użyłam Oliwki zielone z papryką 290g Natureta
- 200 g sera feta
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 opakowanie Dolmadakia, Dolmades, gołąbki greckie 280g Zanae
Składniki na sos:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
Przygotowanie sałatki:
Grupo siekaną sałatę łączymy w misce z pomidorkami pokrojonymi na pół, ogórkami, papryką i cebulą pokrojonymi w plasterki oraz serem feta pokrojonym w kostkę. Na koniec dodajemy odsączone oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W miseczce mieszamy składniki na sos.
Sałatkę polewamy sosem, dokładnie mieszamy i rozkładamy na talerze. Na wierzch kładziemy po 2 gołąbki Dolmadakia.
Smacznego!
kasza krakowska
Written on 3 lutego 2021
Zdjęcie bardzo przyciąga, aż czuć wiosnę 🙂 sałatka powędruje dziś na stol jako przekąska po obiedzie 🙂