Jeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne menu to sałatka warstwowa będzie idealną propozycją. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu i co najważniejsze nie tylko pięknie się prezentuje ale i rewelacyjnie smakuje! Do przygotowania tej sałatki sięgnijcie po szynkę dobrej jakości. Ja wybrałam Szynkę Ojca od ZM Henryk Kania. Szynka ta jest niezwykle aromatyczna i ręcznie wiązana. Wyróżnia ją również wysoka mięsność, a także unikalny dobór i kompozycja przypraw dzięki czemu całe dania zyskuje niepowtarzalny smak!
Składniki na sałatkę:
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g szynki Ojca ZM Henryk Kania
- 4 ogórki konserwowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
- 4 łyżki majonezy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Konserwowy groszek i kukurydzę odcedzamy na sicie. Szynkę kroimy w dość sporą kostkę. Ugotowane na twardo jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Przygotowany sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności: połowę groszku, szynkę, połowę sosu, ogórek konserwowy, kukurydzę, drugą połowę groszku, jajka, starty żółty ser i druga połowa sosu.
Wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!