Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa
  • Sałatka warstwowa

Jeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne menu to sałatka warstwowa będzie idealną propozycją. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu i co najważniejsze nie tylko pięknie się prezentuje ale i rewelacyjnie smakuje! Do przygotowania tej sałatki sięgnijcie po szynkę dobrej jakości. Ja wybrałam Szynkę Ojca od ZM Henryk Kania. Szynka ta jest niezwykle aromatyczna i ręcznie wiązana. Wyróżnia ją również wysoka mięsność, a także unikalny dobór i kompozycja przypraw dzięki czemu całe dania zyskuje niepowtarzalny smak!

Sałatka warstwowa

Składniki na sałatkę:

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g szynki Ojca ZM Henryk Kania
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól
  • pieprz
Sałatka warstwowa

Przygotowanie:

Konserwowy groszek i kukurydzę odcedzamy na sicie. Szynkę kroimy w dość sporą kostkę. Ugotowane na twardo jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.

W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Przygotowany sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka warstwowa

Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności: połowę groszku, szynkę, połowę sosu, ogórek konserwowy, kukurydzę, drugą połowę groszku, jajka, starty żółty ser i druga połowa sosu.

Wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Sałatka warstwowa
Henryk Kania logo 1 - Sałatka warstwowa

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź