Dziś mam dla Was przepis na szybką i prostą sałatkę z buraków i fasoli z dodatkiem kiszonych ogórków. Pyszna, chrupiąca i pożywna. Połaczenie słonego sera, ze słodkimi burakami i kwaśnymi ogórkami jest idealne. Koniecznie przygotujcie!
Składniki na sałatkę:
- 500 g ugorowanych buraków (można użyć takich gotowych)
- 1 ½ puszki fasoli białej (użyłam białej i ½ czerwonej)
- 4-5 ogórków kiszonych
- ½ czerwonej cebuli
- pęczek posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 1 opakowanie sera feta lub sera sałatkowego (ok. 250-270 g)
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
- 1 ½ łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos przelewamy np. do słoiczka i dokładnie mieszamy. Można również zakręcił słoik i potrząsać aż składniki się połączą.
Przygotowanie sałatki:
Fasole z puszki odsączamy na sitku. Obrane buraki kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz cebulę pokrojoną w cienkie talarki. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, posiekaną natkę pietruszki lub koperku oraz pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i polewamy sosem. Ponownie mieszamy.
Smacznego!