Pyszna, lekka sałatka z buraków, mandarynek i rukoli to idealna propozycja na zdrowe śniadanie lub przekąskę. Pieczone buraki i marchew, soczyste mandarynki, ser feta i orzechy to połączenie idealne! Gwarantuję, że będziecie często wracać do tej sałatki!
Składniki na 2 osoby:
- 50-60 g rukoli
- 2 małe buraki czerwone
- 2 marchewki
- 2 mandarynki
- 50 g sera feta
- 40 g orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 mandarynki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i dodajemy łyżkę oliwy. Buraki myjemy, obcinamy końcówki i zawijamy oddzielnie każdego w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na ruszcie układamy buraki owinięte w folię i przykryte naczynie z marchewkami. Marchewki pieczemy ok. 45 minut, a buraki ok. godziny.
Jak buraki przestygną obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki.
Przygotowanie dressingu:
Z mandarynki wyciskamy sok. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Rukolę przekładamy do miski i skrapiamy przygotowanym dressingiem i mieszamy. Rozkładamy na talerzach. Na rukoli układamy plasterki buraków i pieczoną marchewkę pokrojoną w słupki. Mandarynki filetujemy (obieramy ze skórki i błonek) i dodajemy do sałatki. Ser feta kroimy w kostkę. Sałatkę posypujmy serem i orzechami włoskimi. Skrapiamy dressingiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Malwinka
Written on 11 stycznia 2015
Piękna kompozycja 🙂
Marta
Written on 11 stycznia 2015
Dziękuję!
Anna
Written on 31 marca 2018
witam, jakie proporcje tej sałatki na ok 10 osób?
Kuchnia Marty
Written on 31 marca 2018
Aniu, w przepisie jest napisanie, że jest to porcja dla 2 osób ale spokojnie dla 3 wystarczy. Myślę, że dla 10 osób musiałabyś sałatkę przygotować z 3 razy większej ilości składników. Pozdrawiam