Sałatka z cukinią, papryką i serem to minimum składników – maksimum smaku. Taka sałatka na ciepło jest prosta w przygotowaniu i zachwyca smakiem. Idealna na drugie śniadanie lub obiad.
Składniki:
- 3 papryki np. 2 czerwone i 1 żółta
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- 1 opakowanie sera sałatkowego (ok. 160-200 g)
Przygotowanie:
Paprykę i cukinię kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę. Gdy papryka zmięknie dodajemy cukinię. Smażymy kilka minut (warzywa muszą być chrupiące) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy ok 2 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i uprażone ziarna sezamu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem sałatkowym.
Smacznego!
Kobieca Strona Dietetyki
Written on 7 lipca 2023
Prezentuje się pięknie. Uwielbiam takie połączenie różnych kolorów na talerzu :).