Od dłuższego czasu marzę już o ciepłej, słonecznej pogodzie. Uwielbiam wiosnę! Wszystko budzi się do życia, człowiek ma coraz więcej energii i coraz częściej przygotowujemy lżejsze i bardziej kolorowe posiłki. Dziś wspólnie z Firmą TiM z miłości do wina i Oak View przygotowałam dla Was przepis na Sałatkę z grillowanym kurczakiem i gruszką. Pyszną i aromatyczną!
Słodka, grillowana gruszka idealnie pasuje do sera pleśniowego i orzechów, do tego lampka dobrze schłodzonego, półwytrawnego białego wina Oak View, które wzbogaci i uzupełni smak i mamy danie idealne!
Składniki na 2 porcje:
- 2-3 garści mieszanki sałat (najlepiej z rukolą)
- 1 filet z kurczaka
- 1 gruszka
- 50 g sera pleśniowego błękitnego
- ½ czerwonej cebuli
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- garść orzechów włoskich
- 1 kromka razowego pieczywa
Składniki na sos:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka płynnego miody gryczanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy sos żeby smaki się „przegryzły”
Przygotowanie sałatki:
Filet z kurczaka płuczemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w plasterki. Mięso smarujemy oliwą i posypujemy solą i pieprzem.
Gruszki myjemy, przekrawamy na 4 części i usuwany rdzeń i pestki. Następnie każdą część przekrawamy jeszcze na pół.
Na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju grillujemy kawałki kurczaka, gdy kurczak będzie już prawie gotowy na patelni układamy również kawałki gruszki. Grillujemy aż uzyskamy „przypieczony” wzorek i owoce będą miękkie.
Mięso i gruszki zdejmujemy z patelni.
Kromkę razowego chleba kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy aż otrzymamy chrupiące grzanki.
Mieszankę sałat przekładamy do miski, skrapiamy połową przygotowanego sosu i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną sałatkę rozkładamy na talerze. Czerwoną cebulę kroimy z plasterki i dodajemy do sałaty, tak samo jak orzechy włoskie i pokruszony pleśniowy ser. Na koniec dodajemy grillowanego kurczaka i gruszki. Całość posypujemy grzankami i polewamy pozostałym sosem.
Do takiej sałatki doskonale pasuje białe, półwytrawne wino Oak View, które podkreśli jej smak i go nie zdominuje.
Smacznego!