Sałatka z grillowanym oscypkiem i gruszką to idealna propozycja na jesienne dni. Sałatka jest już troszeczkę cięższa o rewelacyjnym smaku – słodka, grillowana gruszka idealnie pasuje do wędzonego oscypka. Wisienką na przysłowiowym torcie jest tutaj obłędny, tłoczony na zimno olej z pestek dyni wyprodukowany w Polsce przez rodzinną firmę Pasieki Rodziny Sadowskich, która słynie również z produkcji przepysznych miodów. Zachęcam do zapoznania się z ich ofertą!
Składniki na 2 porcje:
- 2-3 garści roszponki lub mieszanki sałat
- 3 małe wędzone oscypki
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka oleju
- garść orzechów włoskich, ziaren słonecznika i pestek dyni
- 1 kromka razowego pieczywa
Składniki na sos:
- 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy sos żeby smaki się „przegryzły”.
Przygotowanie sałatki:
Oscypki kroimy w plasterki. Gruszkę myjemy, przekrawamy na 4 części i usuwany rdzeń i pestki. Następnie każdą część przekrawamy jeszcze na pół.
Na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju grillujemy kawałki gruszki i oscypka aż uzyskamy „przypieczony” wzorek.
Ser i gruszki zdejmujemy z patelni.
Kromkę razowego chleba kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy aż otrzymamy chrupiące grzanki.
Roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy połową przygotowanego sosu i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną sałatkę rozkładamy na talerze. Dodajemy grillowanego oscypka i gruszki. Całość posypujemy grzankami, oraz orzechami i pestkami dyni. Polewamy pozostałym sosem.
Smacznego!
Marta Turek
Written on 13 października 2020
Pierwszy raz jadłam oscypka w jakimś daniu ! Ta sałatka jest rewelacyjna a do tego ta gruszka pychotkaaa !
Marek
Written on 17 stycznia 2021
Musi być smaczna