Dziś propozycja na coś lżejszego. Sałatka z grillowanym serem halloumi i krewetkami z wyśmienitym dressingiem limonkowo miętowym z dodatkiem papryczki chili. Idealna, jeśli chcecie podać coś nieszablonowego i oryginalnego znajomym lub po prostu zjeść coś pysznego 🙂 Składniki:
- 400 g rukoli
- 125 g sera halloumi
- 10 dużych krewetek (królewskie/tygrysie, świeże lub mrożone)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- garść orzechów włoskich
- garść słonecznika łuskanego
- opcjonalnie garść bazylii cytrynowej do dekoracji
Składniki na marynatę/dressing:
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Podzielić ją na dwie części. Krewetki umyć i obrać zostawiając ogonki. Ser halloumi pokroić w plastry zalać połową marynaty (marynować ok. 30-40 minut), drugą część marynaty dodać do krewetek (marynować ok. godziny).
Orzechy i słonecznik prażymy na patelni.
Paprykę kroimy w kostkę. Rukolę płuczemy i zostawiamy aby obciekła. Na talerzu, układamy suchą rukolę, pomidorki przerojone na pół, paprykę żółtą i czerwoną.
Na mocno rozgrzanej patelni jednocześnie smażymy halloumi i krewetki wyjęte z marynaty z obu stron na złoty kolor.
Krewetki i ser dodajemy do sałatki, posypujemy wszystko prażonymi orzechami i słonecznikiem, bazylią cytrynową i polewamy marynatą, w której był ser.