Sałatka z kalarepą i wędzonym łososiem jest przepyszna, ma soczyste i apetyczne kolory oraz pobudza zmysły i rozpieszcza podniebienie. Wypełniona samym dobrem jest idealna na śniadanie, lunch lub obiad. Zdrowa i pożywna!
Składniki na 2 porcje:
- 2 kalarepy
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 długi ogórek
- 6 rzodkiewek
- 300 g łososia MOWI Pure wędzonego na zimno
- oliwa z oliwek
- 100 g serka śmietankowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 garści listków botwinki
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kalarepy obieramy i na mandolinie kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy żeby zmiękły. Ogórka kroimy wzdłuż, w cienkie plasterki na mandolinie. Serek śmietankowy mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy kalarepa zmięknie odciskamy ją z nadmiaru wody.
Na dwóch talerzach układamy kalarepę tworząc okrąg. Na kalarepie układamy pokrojone w plasterki awokado wcześniej skropione sokiem z limonki i zwinięte w rulon plasterki ogórka. Na całość rozkładamy serek śmietankowy i łososia wędzonego. Całość posypujemy listkami botwinki, rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki i posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę z kalarepą i wędzonym łososiem doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
Sylwia - Follow the taste
Written on 27 lipca 2020
Przepiękne danie 🙂
4oze
Written on 10 sierpnia 2020
Pięknie kontrastuje na białym talerzu.
Kuchnia Marty
Written on 12 sierpnia 2020
Dziękuje
Kobieca Strona Dietetyki
Written on 1 października 2020
Uwielbiam chrupiącą kalarepę <3
Kuchnia Marty
Written on 8 października 2020
🙂
Kobieca Strona Dietetyki
Written on 30 grudnia 2020
Wygląda przepięknie 🙂 Uwielbiam chrupiącą kalarepę <3
Umowa franczyzy
Written on 19 marca 2021
Zapachniało wiosną, a pada śnieg.