Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami kusi nie tylko soczystymi barwami ale i smakiem. Taka sałatka to idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie. Pożywna i zdrowa dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych szczególnie potrzebnych po zimie.
Składniki na sałatkę:
- 50 g rukoli
- 50 g roszponki
- 2 buraki (małe)
- 1 pomarańcza
- 4 rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- 10 przepiórczych jaj
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy na mniejsze cząstki, usuwając błony. Czerwoną cebulę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 1 minuty). Upieczone buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Plasterki buraków, pomarańczy, cebuli i rzodkiewki układamy na rukoli, na koniec dodajemy połówki przepiórczych jaj. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.