Soczysta i niezwykle smaczna sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami jest bardzo sycąca i prosta w przygotowaniu. Sezon na owoce egzotyczne trwa więc zachęcam do ich spożywania.
Składniki na sałatkę:
- 100 g roszponki
- 50 g truskawek
- ½ owocu granatu
- 30 g orzechów włoskich
- ½ czerwonej cebuli
- 2 czerwone buraki (małe)
- pieprz – młynek
- 200 g sera koziego dojrzewającego (2 plastry po 100)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
Składniki na sos:
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Można przelać je do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać.
Buraki myjemy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 45-60 minut. Upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Roszponkę układamy na talerzach i skrapiamy połową przygotowanego sosu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, truskawki i cebulę pokrojone w plasterki oraz ziarenka granatu i posiekane orzechy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, kozi ser kroimy na pół – na dwa równe plastry. Ser smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron (po ok. 3-4 minuty z każdej strony). Usmażony ser kładziemy na sałatce. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy listkami mięty. Doprawiamy do smaku pieprzem.