Nie ma chyba nic łatwiejszego w przygotowaniu niż sałatka ze szparagami i młodymi ziemniakami. Wystarczy kilka składników, zawsze sezonowych i najwyższej jakości by stworzyć naturalnie pyszne danie. Koniecznie przygotujcie ten przepis bo sezon na szparagi i młode ziemniaki jest zdecydowanie za krótki! Minimalizm w kuchni jest naprawdę pyszny!
Składniki:
- 300 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 ½ łyżki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 80 g sera typu greckiego lub fata
- 3 jajka
Przygotowanie:
Młode ziemniaki myjemy, nie obieramy i kroimy w pasterki o grubości OK. 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 3-5 minutach posypujemy ziemniaki przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami oraz solą i nadal smażymy ziemniaki.
W międzyczasie przygotowujemy szparagi. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić szparagi na 3-4 części.
Gdy ziemniaki się lekko zarumienią i zaczynają być miękkie dodajemy do nich szparagi. Nadal smażymy wszystko przez ok. 4 minut i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i rzodkiewkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy aż szparagi i ziemniaki będą miękkie.
Jajka gotujemy na twardo – ja lubię jak żółtko jest lekko płynne.
Sałatkę przekładamy na talerze. Podajemy z połówkami jajek i pokruszonym serem.
Smacznego!