Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2569.900 - Schab pieczony
2
Schab pieczony
  • 2569.900 - Schab pieczony

Idealnie upieczony, soczysty i bardzo aromatyczny schab pieczony smakuje idealnie na ciepło jak i na zimno do kanapek. Uwielbiam takie domowe mięso i z czystym sumieniem polecam, bo smakuje wybornie.

Schab pieczony

Składniki na marynatę:

  • 4-5 ząbki czosnku
  • 4 wędzone śliwki opcjonalnie
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka suszonego tymianku

 

Składniki na schab pieczony:

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule

 Schab pieczony

Przygotowanie marynaty:

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy go z pozostałymi składnikami marynaty i dobrze mieszamy.

 

Przygotowanie mięsa:

Schab myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem i obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając mięsu pożądany kształt. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy mięso przygotowaną marynatą. Na koniec obieramy cebulę, kroimy ją w pióra, posypujemy nią mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i na minimum 1-2 godziny chowamy schab do lodówki (najlepiej na całą noc).

Schab pieczony

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schab pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut.

Zanim pokroimy schab, dajmy odpocząć mięsu ok. 3 minut.

Schab pieczony

Schab pieczony

Komentarze

Pozostaw odpowiedź