Idealnie upieczony, soczysty i bardzo aromatyczny schab pieczony smakuje idealnie na ciepło jak i na zimno do kanapek. Uwielbiam takie domowe mięso i z czystym sumieniem polecam, bo smakuje wybornie.
Składniki na marynatę:
- 4-5 ząbki czosnku
- 4 wędzone śliwki opcjonalnie
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka suszonego tymianku
Składniki na schab pieczony:
- ok. 1 kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- 2 cebule
Przygotowanie marynaty:
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy go z pozostałymi składnikami marynaty i dobrze mieszamy.
Przygotowanie mięsa:
Schab myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem i obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając mięsu pożądany kształt. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy mięso przygotowaną marynatą. Na koniec obieramy cebulę, kroimy ją w pióra, posypujemy nią mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i na minimum 1-2 godziny chowamy schab do lodówki (najlepiej na całą noc).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schab pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut.
Zanim pokroimy schab, dajmy odpocząć mięsu ok. 3 minut.
Agnieszka
Written on 10 stycznia 2016
Smakowicie wygląda:) , a te śliwki do marynaty pokroić?
Marta
Written on 10 stycznia 2016
Tak, śliwki siekam i dopiero dodaje do marynaty 🙂 Pozdrawiam