Dziś mam dla Was przepis na Sernik pomidorowo bazyliowy na krakersach! Delikatny i obłędny w smaku idealny na Wielkanocne śniadanie. Taki sernik zachwyci wszystkich nie tylko wyglądem ale również zniewalającym smakiem pełnym aromatycznej bazylii, pomidorów i czosnku! Ten smak nie jest kwestią przypadku – Pudliszki inspirują!
Składniki na spód:
- 300 g krakersów
- 180 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
Składniki na nadzienie:
- 450 g tłustego twarogu śmietankowego
- 4 łyżki śmietany 36% (takiej gęstej jak jogurt)
- 2 duże jajka
- 100 g startego sera cheddar
- 2 łyżki posiekanych lisków bazylii
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
Przygotowanie spodu:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z koncentratem pomidorowym. Krakersy blendujemy i dodajemy do nich masło. Wyrabiamy. Masą wykładamy spód i boki okrągłej tortownicy (ok. 22-24 cm średnicy). Podpiekamy ok. 8 minut. Wyjmujemy.
Przygotowanie nadzienia:
Do miski przekładamy ser (jeśli używamy zwykłego twarogu należy go wcześniej zmielić), dodajemy śmietanę, koncentrat i jajka. Ubijamy kilka minut aż masa będzie gładka. Do masy serowej dodajemy 65 g startego sera cheddar, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną bazylię i suszone pomidory. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy pozostałym serem cheddar.
Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 piekarnika pieczemy ok. 45-50 minut.
Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy obręcz tortownicy.
Sernik dekorujemy świeżymi pomidorkami i listkami bazylii.
Smacznego!