Latem najbardziej uwielbiam wszelkie desery i ciasta, których nie trzeba piec! Do takich ciast należy sernik na zimno na serkach homogenizowanych z musem truskawkowym. Puszysta i lekka jak pianka masa i pyszny, mocno truskawkowy mus.. mniam! Idealny i orzeźwiający deser na upalne dni.
Składniki na sernik:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 5 łyżek cukru pudru
- 30 g żelatyny
- 80 g gorącej wody
- 300 g herbatników
Składniki na mus truskawkowy:
- 500 g truskawek świeżych
- 2 galaretki truskawkowe
- 225 ml gorącej wody
- cukier do smaku
Przygotowanie sernika:
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy żeby przestygła.
Śmietankę 36% ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i serek homogenizowany. Ubijamy kilka minut.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy żelatynę do sera i ucieramy aż składniki się połączą.
Na spód prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 28 układamy herbatniki, na ciastka nakładamy masę serową.
Ciasto chowamy do lodówki.
Przygotowanie musu truskawkowego:
Truskawki blendujemy na jednolity mus. Próbujemy czy są słodkie i ewentualnie dosładzamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w 225 ml gorącej wody. Rozpuszczone galaretki (mogą być ciepłe) łączymy z truskawkami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy żeby mus wystygł. Zimny mus wylewamy na stężoną masę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało.
Smacznego!
Aga
Written on 6 lipca 2016
Wygląda perfekcyjnie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 lipca 2016
😛 Dziękuję!
Słodkie okruszki
Written on 10 lipca 2016
Wygląda wspaniale. Bardzo lubię takie serniki.
Autek
Written on 13 lipca 2016
Dawno nie jadłem takiego sernika 🙂 chyba będzie trzeba spróbować ponownie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 15 lipca 2016
Polecam!
Marta
Written on 15 lipca 2016
30 g zelatyny to jakies 8 lyzeczek?
Kuchnia Marty
Written on 15 lipca 2016
Marto, mniej więcej 1 łyżeczka żelatyny to 4 g, więc przeliczając to na łyżeczki musiałabyś dodać ok. 8 – tak jak wyliczyłaś. Pozdrawiam!
Marta
Written on 15 lipca 2016
Dziekuje. Bede dzis robic ten serniczek na jutrzejsza impreze. Oby wyszedl 😉
Kuchnia Marty
Written on 15 lipca 2016
Trzymam kciuki! I czekam na opinie, czy smakował 🙂 Pozdrawiam
Marta
Written on 17 lipca 2016
Sernik przepyszny 😉 Gosciom smakowal 😉 Zamiast owocami ozdobilam kazdy kawalek ubita smietanka 36% ( za pomoca szprycy). Pozdrawiam 🙂
Kuchnia Marty
Written on 17 lipca 2016
Marto, bardzo się cieszę, ze ciacho smakowało! Mniamm.. z bita śmietaną musiał być jeszcze lepszy 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek
Written on 15 lipca 2016
Cześć Marta,
Na przyszłość polecam kalkulatorkuchenny.pl – zawsze używam tej strony 🙂
Marta
Written on 17 lipca 2016
Hej, dzieki. Bede pamietac
Kasia
Written on 22 lutego 2018
Wygląda rewelacyjnie. Pamiętam jak mama taki robiła. Pyszności.
Kuchnia Marty
Written on 6 marca 2018
🙂
Ola
Written on 13 listopada 2019
Czy można zamiast świeżych truskawek zrobić z mrożonymi? jeśli tak to takie same proporcje w robieniu musu?
Kuchnia Marty
Written on 13 listopada 2019
Oczywiście można użyć truskawek mrożonych. 500 g truskawek mrożonych. Jednak zmniejszyłabym odrobinę ilość wody, w której rozrobi się galaretkę (200-210 ml) – mrożone truskawki zawierają więcej wody.
Pozdrawiam
Ola
Written on 13 listopada 2019
Dziękuję bardzo 🙂
Kuchnia Marty
Written on 13 listopada 2019
🙂 Mam nadzieję, że ciacho będzie smakować!
Ola
Written on 19 listopada 2019
Jeszcze jedno pytanie mus z truskawek mrożonych robimy jak w przepisie bez rozmrażania tych truskawek tak?
Kuchnia Marty
Written on 19 listopada 2019
Rozmroziłabym wcześniej te truskawki, bo łączymy je z galaretką i może zbyt szybko tężeć