Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Siekane kotlety z kurczaka
Siekane kotlety z kurczaka
  • Siekane kotlety z kurczaka

Siekane kotlety z kurczaka pokocha każdy! Soczyste kotleciki z serem i ulubionymi warzywami to pomysł na szybki i smaczny obiad. To również świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. Oczywiście możecie dodać ulubione warzywa np. paprykę, marchewkę lub pieczarki. Dzięki temu za każdym razem danie będzie smakować inaczej.

Siekane kotlety z kurczaka

Składniki na siekane kotlety z kurczaka:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 70 g kukurydzy konserwowej
  • 50 g zielonego groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 150 g startego sera gouda
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka majonezu 
  • olej do smażenia
Siekane kotlety z kurczaka

Przygotowanie:

Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je w drobną kostkę, a następnie otrzymane kawałki dodatkowo siekamy. Mięso przekładamy do miski.

Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy na sicie. Warzywa dodajemy do mięsa, tak samo jak starty ser, rozbełtane jajko, majonez i mąkę. Wyrabiamy. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem – możecie dodać też inne przyprawy np. słodką paprykę. Dokładnie mieszamy.

Siekane kotlety z kurczaka

Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy małe kotleciki. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem z dwóch stron.

Siekane kotlety z kurczaka podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Siekane kotlety z kurczaka

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź