Siekane kotlety z kurczaka pokocha każdy! Soczyste kotleciki z serem i ulubionymi warzywami to pomysł na szybki i smaczny obiad. To również świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. Oczywiście możecie dodać ulubione warzywa np. paprykę, marchewkę lub pieczarki. Dzięki temu za każdym razem danie będzie smakować inaczej.
Składniki na siekane kotlety z kurczaka:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 70 g kukurydzy konserwowej
- 50 g zielonego groszku konserwowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 150 g startego sera gouda
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżka majonezu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je w drobną kostkę, a następnie otrzymane kawałki dodatkowo siekamy. Mięso przekładamy do miski.
Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy na sicie. Warzywa dodajemy do mięsa, tak samo jak starty ser, rozbełtane jajko, majonez i mąkę. Wyrabiamy. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem – możecie dodać też inne przyprawy np. słodką paprykę. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy małe kotleciki. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem z dwóch stron.
Siekane kotlety z kurczaka podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!